Verwachtingen temperen pijngevoelens

Positief denken kan pijn in aanzienlijke mate lenigen, leert een onderzoek met hersenscans van het Amerikaanse Wake Forest University Baptist Medical Center. De resultaten staan in PNAS, het vakblad van de Amerikaanse Academie voor Wetenschappen.
Tien vrijwilligers kregen een warmtestimulator rond de benen terwijl hun hersenen werden gescand met FMRI, een techniek om te zien welke hersengebieden actief zijn. Er werd hen geleerd drie niveaus van pijnlijke hitte te verwachten na een bepaald tijdsinterval. Een interval van zeven seconden stond voor een hitte met lichte pijn (46 graden Celsius), 15 seconden voor matige pijn (48 graden) en 30 seconden wees op ernstige pijn (50 graden).

Een of twee dagen na de training kregen de deelnemers dertig hittesessies. In een derde van de gevallen mengden de onderzoekers de signalen voor de te verwachten pijn door elkaar, zodat de proefpersonen een hogere of een lagere temperatuur te verwerken kregen dan ze verwachtten. Wie matige pijn verwachtte maar blootgesteld werd aan ernstige pijn, rapporteerde een 28 procent lagere intensiteit dan wanneer hij ernstige pijn verwachtte en die ook effectief te verduren kreeg. 'Het verlagen van de verwachting van pijn verminderde de pijn evenveel als een shot morfine', besluit de hoofdauteur Tetsuo Koyama.
08 sep 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek