Artsen waarschuwen voor Big Brother

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) waarschuwt voor BeHealth. Volgens de artsen zet het wetsontwerp van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) over deze databank met medische gegevens de deur open voor misbruiken.
Eind 2004 zette de regering het licht op groen om een databank op te richten waardoor alle gegevens van de gezondheidszorg elektronisch beschikbaar worden. In een eerste fase krijgen de zorgverstrekkers toegang tot het systeem.

Zij zouden het medisch dossier van hun patiënten in het systeem moeten ingeven. als een persoon op een spoeddienst terechtkomt, kan de spoedarts dan meteen zijn medische gegevens raadplegen en nagaan welke onderzoeken hij al heeft ondergaan.

,,BeHealth is dus in het belang van de volksgezondheid. Er gebeuren zo ook minder overbodige onderzoeken en de administratie wordt erdoor vereenvoudigd'', aldus de woordvoerster van Demotte.

bvas-voorzitter Marc Moens vreest echter dat het systeem misbruikt kan worden. ,,Wij vragen ons af wie het netwerk zal beheren en hoe er controle zal uitgeoefend worden op de gebruikers. Dit heeft veel weg van Big Brother.''

Moens merkt op dat de Kruispuntbank sociale zekerheid (KSZ) vandaag al een aantal gegevens met betrekking tot de gezondheidszorg beheert. ,,Maar de privacywet zorgt ervoor dat alleen administratieve gegevens kunnen gebruikt worden. Strikt medische informatie is beschermd. Dat zal bij BeHealth niet langer het geval zijn.''

Het verontrust de artsen ook dat de minister de lijst met gebruikers kan uitbreiden. ,,Wat als er een minder democratisch regime aan de macht komt. Zullen hiv-patiënten dan bijvoorbeeld uitgesloten worden van bepaalde behandelingen'', vragen de artsen zich af.

Het zit de bvas ook hoog dat ze niet gehoord zijn over het wetsontwerp. ,,Wij zijn niet tegen informatica en nieuwe toepassingen, maar niemand van de zorgverstrekkers of patiëntenverenigingen wordt hierbij betrokken'', aldus Moens. ,,Dat stinkt.''

Bij Demotte klinkt het dat patiënten zelf zullen kunnen beslissen of ze hun medisch dossier in het nationale BeHealth-systeem willen brengen. Ook worden de medische gegevens en die voor de ziekteverzekering strikt gescheiden, luidt het. De minister liet weten dat hij van plan is het wetsontwerp nog voor te leggen aan de artsensyndicaten, de Orde van Geneesheren en de Commissie voor de privacy.

BVAS heeft ondertussen al een uitnodiging gekregen om maandag op het kabinet-Demotte van gedachten te wisselen over BeHealth. De minister omschreef de reactie van de BVAS daarom als ,,overdreven''.
08 sep 2005
meer over
zie ook rubriek