Roken verhoogt kans op blindheid

Rokers lopen dubbel zoveel risico om een ziekte aan het oog op te lopen die uiteindelijk tot blindheid bij bejaarden leidt. Dat meldt een Britse studie
In Groot-Brittanië lijden zo'n 500.000 mensen aan leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), de voornaamste oorzaak van blindheid bij mannen en vrouwen boven 50 jaar. Volgens de Britse studie is bij 54.000 Britten de ziekte gelieerd aan tabaksgebruik. In België zouden zo'n 150.000 mensen lijden aan LMD.

Meer blindheid dan kanker

Mensen die twintig jaar eerder zijn gestopt met roken, lopen geen verhoogd risico om de ziekte te ontwikkelen.

Volgens de Royal National Institute of the Blind (RNIB) is de link tussen LMD en roken even duidelijk aantoonbaar als tussen roken en longkanker. Bovendien staat het onomstotelijk vast dat roken meer tot blindheid leidt dan tot kanker.

41% rokers stopt onmiddellijk

Het RNIB berekende dat 41 procent van de rokers bereid was om onmiddellijk te stoppen met roken als ze wisten dat hun verslaving schadelijk is voor hun zicht. Bovendien zou 20 pct zijn dagelijks sigarettengebruik verminderen, aldus het RNIB.

Het Instituut vraagt aan de Britse regering dat ze waarschuwingen zou laten aanbrengen op pakjes sigaretten en dat ze campagnes zou financieren om het publiek op de hoogte te brengen van de risico's.
08 sep 2005
meer over
zie ook rubriek