Demotte gaat voor 1,3 miljard lagere lasten

Rudy Demotte (PS), de federale minister van Sociale Zaken, is bereid de lasten op arbeid met 1,3 miljard euro te verlagen. 'Ik geloof dat dat kan meehelpen aan het economische herstel, en dat is mijn topprioriteit.' De lastenverlaging moet volgens de minister vooral de arbeidsintensieve en de innovatieve bedrijven ten goede komen.
Demotte kreeg in juli de banbliksems van de werkgevers en de liberale coalitiepartners over zich heen. Zijn 'Nieuw Sociaal Contract' over een andere financiering van de sociale zekerheid werd niet op gejuich onthaald. Demotte stelde voor de lasten op arbeid te verlagen, en te compenseren via drie inkomstenkanalen. Hij toonde zich voorstander van een bijdrage op de toegevoegde waarde (de 'robottaks'), een hervormde bijzondere sociale bijdrage en het doorsluizen van persoons- en vennootschapsbelastingen naar de kas van de sociale zekerheid.

Lage lonen

De minister blijft erbij dat zijn plan doordacht is, en ook de werkgevers ten goede komt. 'Ik ben bereid de lasten op arbeid met 1,3 miljard euro te verlagen, waarvan 900 miljoen euro ten gunste van de werkgevers. Die lastenverlagingen moeten vooral de arbeidsintensieve en de innovatieve bedrijven ten goede komen.' De PS-minister denkt aan een gunstiger (para)fiscaal regime voor de laagste lonen (400 miljoen), de 50-plussers (400 miljoen) en nacht- en ploegenarbeid (400 miljoen). Daarnaast is hij voorstander van een innovatiefonds om fundamenteel onderzoek te ondersteunen (65 miljoen), en van een taksverlaging voor farmaceutische bedrijven die werk genereren en onderzoek doen in ons land.

Demotte: 'Het is vanzelfsprekend dat die lastenverlagingen gecompenseerd moeten worden. Het financiële evenwicht van de sociale zekerheid moet worden gewaarborgd. Maar in mijn oorspronkelijk plan moesten de werkgevers maar twee derde van hun lastenverlaging zelf terugbetalen. Dat is toch een goede deal'' De PS-minister is niettemin bereid zijn plan bij te schaven. Hij zal zich daarbij baseren op nieuwe studies, die onder meer de terugverdieneffecten van lastenverlagingen becijferen.

Het hernieuwd werkstuk wordt op 13 september aan de sociale partners voorgelegd. Demotte beklemtoont dat hij het debat pragmatisch en zonder taboes wil voeren. 'Met een dogmatische houding zullen we er niet geraken. De oplossing zal niet een BTW-verhoging, een robottaks of een algemene sociale bijdrage zijn. Het compromis zal bestaan uit een mix van ideeën.'
03 sep 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek