Psychiatrisch centrum opgeschrikt door instorting

Even voor de middag is gisteren een oud gebouw van de psychiatrische instelling Ziekeren ingestort. Een gedeelte van de brokstukken kwam op de Ziekerenweg terecht. Eergisteren waren schepen Filip Moers (SP.A), stadsarchitect Rob Timmermans, de regioverantwoordelijke voor ruimtelijke ordening Limburg en algemeen directeur Jaak Poncelet nog op werkbezoek in het gebouw.
Het ingestorte gebouw is een van de oudere vestigingen van Ziekeren en dateert van het begin van de vorige eeuw. De delegatie ruimtelijke ordening ging ter plaatse voor een bespreking van het masterplan dat het Centrum nog voor het einde van het jaar indient.

Voor Jaak Poncelet, directeur van de psychiatrische instelling Ziekeren, is de instorting onverklaarbaar. ,,Het gaat om een leegstaand gebouw dat bestemd is om af te breken. Toch was er geen onmiddellijk instortingsgevaar'', vertelt Poncelet. ,,We hadden een onderzoek laten uitvoeren om de stabiliteit na te gaan. De ingenieur is gisteren nog langsgeweest en de studie wees zeker niet op instortingsgevaar. Experts zullen nu moeten uitzoeken waarom het gebouw is ingestort. Helaas is dit opnieuw een tegenslag voor de psychiatrische instelling.''

,,Over een periode van tien jaar willen we het Centrum nog uitbreiden'', vervolgt Poncelet. ,,We kunnen nu alleen maar hopen dat de dienst Ruimtelijke Ordening snel over de brug komt met de nodige subsidies zodat wij ons masterplan kunnen uitvoeren. Daarin is onder meer voorzien in de bouw van een nieuwe afdeling geriatrie en een nieuw keukencomplex. Op de plaats van het ingestorte gebouw komt een nieuwbouw voor zestig bejaarden met psychiatrische problemen. Voor een reeks oude gebouwen wilden we een subsidieaanvraag voor afbraak indienen. De instorting verplicht ons nu een versnelde procedure aan te vragen.''

Het ingestorte gebouw was bouwvallig, de buitenmuren vertoonden uitstulpingen en stenen brokkelden af. Ook een stenen omheiningsmuur stortte in. De Ziekerenweg werd een tijdje afgesloten voor het verkeer.

Zondag 4 september zet Ziekeren de deuren open. Bij die gelegenheid worden in de 'Droomfabriek' de gerealiseerde wensdromen van een twintigtal patiënten voorgesteld. De voorstelling heeft elders op de campus plaats.
03 sep 2005
meer over
zie ook rubriek