Onderzoekers pleiten voor snellere detectie van schizofrenie

Te veel mensen hebben te weinig kennis van psychische aandoeningen. Daarom wachten ze ook te lang om hulp te zoeken. ,,Een sneller ingrijpen maakt de kansen op een behandeling zonder herval groter'', zegt psychiater Jozef Peuskens.
Slechts weinig mensen weten wat geestesziekten inhouden en hoe ze te behandelen zijn. Vooral over schizofrenie is weinig geweten. Eén op de drie Belgen beschrijft de aandoening nog altijd als een 'gespleten persoonlijkheid', terwijl dat slechts bij een klein deel van de patiënten het geval is. schizofrenie wordt gekenmerkt door psychosen en hallucinaties.

Door de gebrekkige kennis worden de patiënten te laat geholpen of gestigmatiseerd en krijgt ook hun omgeving veel te lijden. Dat blijkt uit een onderzoek door het bureau Ipsos. Psychiaters roepen op om via informatiecampagnes de bevolking de ziektes te leren kennen. "Hoewel een op de honderd Belgen lijdt aan wanen en hallucinaties en een op de driehonderd Belgen lijdt aan schizofrenie, weet een op de drie niet wat de ziekte inhoudt. Velen weten niet dat de ziekte te behandelen en zelfs te genezen is. Sommigen denken zelfs nog dat schizofrenie besmettelijk is", legt professor Dubois van het universitair ziekenhuis Sint-Lucas van Brussel uit. "Ook dat drugs de kans op de ontwikkeling van psychosen bevorderen bij voor de ziekte gevoelige personen is onvoldoende bekend, met alle gevolgen van dien", benadrukt professor Jozef Peuskens, directeur van het universitair centrum Sint-Jozef in Kortenberg.

"Een intense en grootschalige informatiecampagne in Noorwegen en Denemarken vergrootte de kennis over schizofrenie aanzienlijk. Na afloop van de campagne bleek dat 300 patiënten werden doorverwezen voor verdere behandeling. De periode vooraleer mensen die kampen met psychosen hulp zochten, verkortte van 114 weken naar 17 weken. Hoe sneller de interventie, hoe makkelijker de aandoening te behandelen, hoe makkelijker een herval kan voorkomen worden", legt professor Dubois uit.
"17% van de Belgen denkt dat schizofrenie niet behandelbaar is.

Gelukkig weet een zelfde percentage dat dit wél het geval is. Ook in België dringt zich dus een grote informatiecampagne op om geestesziekten vroegtijdig op te sporen en te behandelen", besluit professor Peuskens.
01 sep 2005
meer over
zie ook rubriek