Amerikaans kankerinstituut gelooft dat er binnen tien jaar geen mensen meer sterven van kanker

Volgens het Amerikaanse kankerinstituut NCI sterft er in 2015 niemand nog aan kanker maar zal men ervan genezen of ermee leven als met een chronische ziekte. Eerder deze maand lanceerde het nog een ambitieus plan om dat voor mekaar te krijgen met longkanker, de meest dodelijke vorm van kanker. Maar het NCI oogst kritiek met zijn spectaculaire stelling. Van kankerspecialisten maar nog het meest vanwege de Amerikaanse kankerpreventiebeweging, die het instituut ook beschuldigt van te nauwe banden met de farmaceutische industrie. Ook oncoloog Johan Vansteenkiste van het Leuvense UZ fronst de wenkbrauwen. 'Ik geloof niet dat men kanker over tien jaar onder controle heeft. Dat naar voren schuiven is onbegrijpelijk.'
De jongste weken staat kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>longkanker in de VS sterk in beeld doordat bekende Amerikanen er het slachtoffer van zijn geworden. Nieuwslezer Peter Jennings en Dallas-actrice Barbara Bel Geddes bezweken eraan, en ook raakte bekend dat de weduwe van Superman-vertolker Christopher Reeve aan de ziekte lijdt, hoewel ze nooit een sigaret heeft opgestoken. Heelwat verontruste Amerikanen trokken daarop naar het ziekenhuis voor een ct-scan, al is het gebruik ervan omstreden.
Door de media-aandacht besliste het NCI meteen uit te pakken met zijn ambitieuse actieplan tegen longkanker, dat nog in de pijplijn zat. Het NCI wil tegen 2015 een einde maken aan "het lijden en de sterfte" door longkanker, met een drievoudige strategie: een ontradingsprogramma voor rokers, vroegtijdige opsporing en hoogtechnologische behandeling. De NCI-leiding vroeg meteen ook 40 miljoen dollar bovenop de 380 miljoen dollar die nu besteed wordt aan longkankeronderzoek. Behalve op de ct-scan stelt het instituut zijn hoop voor de opsporing en behandeling van kanker vooral op de nanotechnologie.
Volgens onderdirecteur Mark Clanton engageert het NCI zich verregaand in de nanotechnologie. "Nanogeneeskunde werkt met partikeltjes die 100.000 keer smaller zijn dan een mensenhaar", zei hij. Met behulp van infraroodstralen zouden dergelijke minuscule deeltjes (pre)kankercellen kunnen opsporen en vernietigen terwijl de gezonde cellen ongedeerd blijven.
De bestaande technieken laten niet toe kanker vroeg genoeg op te sporen, terwijl mensen met een prille longkanker volgens Clanton 60 procent kans hebben om te overleven. Het is echter niet duidelijk hoe ver men staat met de ontwikkeling van deze technologie.
Het probleem met de CT-scan is dan weer dat de screening veel valse positieve resultaten oplevert, die tot nodeloze operaties aanleiding kunnen geven. Zelfs als het wel degelijk kanker is die ontdekt wordt is het niet zeker dat dat een goede zaak is voor de patiënt. Tumoren kunnen soms zo traag groeien dat ze minder levensbedreigend zijn dan de operatie of chemotherapie die erop losgelaten wordt. Ook zijn er risico's aan verbonden omdat te hoge stralingsdosissen kankerverwekkend zijn.
30 aug 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek