Supermuis kweekt nieuwe ledematen

Amerikaanse wetenschappers hebben een supermuis gekweekt die in staat is geamputeerde ledematen of beschadigde organen te regenereren die normaal functioneren, zo schrijft de Sunday Times. Deze ontwikkeling zou volgens de vorsers een nieuw medisch tijdperk kunnen inluiden.
De bijzonderheden over dit wetenschappelijk project worden deze week ontvouwd op een congres dat wordt georganiseerd door de universiteit van Cambridge en dat zich buigt over de problemen van veroudering.
De meeste aandacht zal daar gaan naar de presentatie van Ellen Heber-Katz, professor immunologie aan het Wistar Biomedisch Centrum, die ontdekte dat de mogelijkheid om bij muizen organen te regenereren afhankelijk is van een tiental genen en zegt dat mensen hoogst waarschijnlijk over dezelfde genen beschikken.
"Wij hebben geëxperimenteerd door ledematen bij de proefmuizen te amputeren of organen te beschadigen en die opnieuw te laten groeien of te herstellen. Alleen de hersenen bleken niet geregenereerd te kunnen worden. En toen we levercellen die afkomstig waren uit deze proefmuizen inspoten in gewone muizen, bleken ook die over de capaciteiten te gaan beschikkken om te regenereren, zelfs zes maanden na de injectie nog," zegt Heber-Katz.
Het experiment begon toen de onderzoekster ontdekte dat de gaatjes die wetenschappers in de oren van laboratoriummuizen maken, genazen zonder littekens achter te laten. Daarop volgden andere experimenten die aangaven dat vrijwel alle organen en ledematen zichzelf kunnen herstellen. Dat is een gevolg van het feit dat bij de testmuizen de cellen sneller leven en sterven, en sneller vervangen worden. De vorsers gaan momenteel na of dezelfde genen die daar verantwoordelijk voor zijn, ook kunnen zorgen voor een langere levensduur.
29 aug 2005
meer over
zie ook rubriek