Koffie goed tegen kanker?

Hoogleraar Joe Vinson van de universiteit van Scranton in de staat Pennsylvania deed zijn bevindingen min of meer toevallig. Wetenschappers wisten al dat in groenten, fruit en graan veel antioxidanten zitten. Vinson besloot voor de verandering eens dranken op de aanwezigheid van de stoffen te onderzoeken. Eerst probeerde hij thee en chocolademelk en ontdekte hij dat in dranken meer antioxidanten te vinden zijn dan in vast voedsel. Toen hij vervolgens koffie ging onderzoeken, kwam hij erachter dat daarin nóg veel meer van de heilzame stoffen zit.
Uit het onderzoek bleek dat een gemiddelde Amerikaanse koffiedrinker 1.299 milligram antioxidanten binnenkrijgt uit de warme drank. Dat is vier keer zo veel als in de dagelijks gemiddeld gedronken hoeveelheid thee. Op de derde plaats in de ranglijst komt een banaan met 'slechts' 76 milligram.

Leverkanker

De antioxidant in koffie heet polyphenol en beïnvloedt volgens Vinson op een goede manier enzymen en genen in het menselijk lichaam, waarmee de kans op verschillende kankers wordt verkleind. Hoewel bekend is dat koffie mensen onrustig kan maken en het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen, is meer koffie toch goed volgens Vinson. Iemand die vier koppen koffie verspreid over een dag drinkt, heeft minder kans op bijvoorbeeld leverkanker dan iemand die slechts twee koppen drinkt, aldus de hoogleraar.

Vorig jaar publiceerde de Harvard School of Public Health al een rapport waarin werd gesteld dat koffiedrinkers minder kans hebben de meest voorkomende vorm van diabetes te krijgen. mannen die zes of meer koppen koffie op een dag drinken hebben volgens het onderzoek 50 procent minder kans op diabetes type 2. Bij vrouwen zakt dat risico met 30 procent.
29 aug 2005
meer over
zie ook rubriek