Toxinen in moedermelk Amerikaanse en Canadese vrouwen

In moedermelk van vrouwen in het noordwesten van de VS en de Canadese provincie British Columbia zijn toxinen aangetroffen die uit vlamvertragers afkomstig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten vrijdag zijn bekendgemaakt.
De ontdekking van polybroombifenylen of PBDE's in moedermelk vormt een ,,grote zorg'' voor de gezondheid en vraagt om ,,snelle actie'', zo stelt Clark Williams-Derry, vertegenwoordiger van de milieuorganisatie Northwest Environment Watch (NEW). Hij pleit voor een verbod op vlamvertragers. Er bestaan al veiliger alternatieven.
De studie werd uitgevoerd door NEW en de California Environmental Protection Agency. De onderzoekers troffen sporen van PBDE's en PCB's aan in de melk van de veertig vrouwen die deelnamen aan het onderzoek.

PBDE's worden toegepast in meubelen, textiel en elektronica. Hun moleculaire structuur lijkt op die van PCB's, een ander type vlamvertrager dat sinds 20 à 30 jaar in de geïndustrialiseerde landen is verboden wegens zijn kankerverwekkende eigenschappen.

In Zweden zijn sommige PBDE's al tien jaar verboden. De Europese Unie volgt dit voorbeeld door vanaf 2006 het gebruik van deca-PBDE's te verbieden.
27 aug 2005
meer over
zie ook rubriek