Insulinesturend gen verlengt het leven

Een eiwit dat de insulinevrijgave in het lichaam controleert, schenkt muizen een langer leven. Dat meldt de on-line-editie van het wetenschappelijke vakblad Science.
Een team rond de wetenschapper Makoto Kuro-o van de Universiteit van Texas stelde vast dat mannelijke muizen die meer produceren van het eiwit Klotho - genoemd naar de Griekse godin die de levensdraden spint - tot 31 procent langer leven. Bij vrouwelijke knaagdieren was dat 20 procent.

Het hormoon insuline regelt de suikerspiegel en speelt onder andere een grote rol bij diabetes. De langere levenstijd heeft dan ook schaduwzijden. Muizen die door gentechnieken meer klotho produceren, neigen ertoe suikerziekte te ontwikkelen. Bovendien hebben ze maar half zoveel nakomelingen als de knaagdieren met een natuurlijke klothospiegel.

Toch beschouwen de wetenschappers het klothogen als een verrijking van het korte lijstje levensverlengende genen. 'Ik denk niet dat we ooit een gen vinden dat als een stroomschakelaar de levenstijd regelt, maar dit gen schept toch enige verwachtingen', reageert genonderzoeker Harry Dietz van de Universiteit van Baltimore.
26 aug 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek