Centrale wachtlijst voor bijzondere jeugdzorg

De Limburgse Bijzondere Jeugdzorg krijgt een centrale wachtlijst. Er is nu geen overzicht over hoeveel wachtenden er precies zijn voor de verschillende opvangcentra in de jeugdzorg. De wachtlijst is een initiatief van de verschillende voorzieningen en de sociale diensten. ,,Voortaan zullen we kunnen zien hoe groot de vraag naar opvang is'', meldt gedeputeerde Sonja Claes.
Momenteel heeft niemand in Limburg enig idee hoe groot de vraag naar opvang in de bijzondere jeugdzorg is. Uit recente cijfers blijkt dat er 172 hulpvragen waren enkel voor de Onthaal-, Oriëntatie en Observatiecentra. In Limburg zijn er maar dertig plaatsen, die allemaal bezet zijn.

Een centrale wachtlijst moet straks aantonen waar de noden zijn en of er werkelijk zo veel vraag is. Straks zullen de diensten dus voor de eerste keer over 'Limburgse cijfers' beschikken.

,,Tot nu werd, wanneer een jongere geplaatst diende te worden, contact opgenomen met een instelling. Bleek deze volzet te zijn, dan werd de jongere op de wachtlijst gezet, maar ondertussen werd er ook naar andere instellingen gebeld om te horen of elders misschien plaats was'', meldt de gedeputeerde. En zo gebeurde het dat verschillende jongeren op vele wachtlijsten bleven staan, terwijl ze misschien al geplaatst waren.''

Sneller helpen


Gedeputeerde Claes hoopt ook dat straks jongeren die dringende hulp nodig hebben, sneller geholpen kunnen worden. ,,als de rechter beslist dat een jongere omwille van zware feiten dringende hulp nodig heeft of een gevaar betekent voor de maatschappij, kan die bovenaan op de lijst geplaatst worden. Zo wordt een meer efficiënte opnameprocedure toegepast''.

De consulenten plaatsen de hulpvragen op de provinciale wachtlijst, maar verder wordt ook het beschikbare hulpaanbod systematisch up-to-date gehouden en kenbaar gemaakt.

In eerste instantie geldt dit proefproject enkel voor de Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentra en de thuisbegeleidingsdiensten. ,,Na een jaar wordt het project geëvalueerd en wordt bekeken of we ook de andere voorzieningen opnemen in de lijst'', kondigt Claes aan.

Het project werd voor subsidies ingediend bij minister voor welzijn Inge Vervotte (CD&V). Er worden ook 38.000 euro aan provinciale subsidies aan het project besteed. Dit is mogelijk omdat Pieter Simenon als vzw zich als organiserende partij aandiende
26 aug 2005
meer over
zie ook rubriek