Ziekenhuissector heeft steeds grotere economische impact

De ziekenhuissector in België wordt almaar groter. De gezamenlijke omzet van de 215 Belgische ziekenhuizen steeg tussen 1997 en 2003 met liefst een derde tot 11,4 miljard euro. Opvallend is dat de sector evolueerde van een verlies van 168 miljoen euro in 2002 tot een winst van 73 miljoen euro in 2003. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het weekblad Knack vandaag bericht.
De ziekenhuissector werkte de afgelopen jaren aan een financieel herstel. In 2001 en 2002 eindigde de sector nog in de rode cijfers, in 2003 is dat niet meer het geval. 'De ziekenhuizen zijn teruggekeerd naar de normale situatie', weet Johan Van Laer, die bij Dexia de financiële evolutie van de ziekenhuizen volgt.

De ziekenhuizen leverden hiervoor veel bedrijfseconomische inspanningen. De personeelskosten worden beter onder controle gehouden: ze waren in 2003 goed voor 48 procent van de omzet tegenover 49,5 procent in 2002. De zorginstellingen hebben bovendien aan de dokters gevraagd mee te werken aan het financiële herstel door in te leveren op hun honoraria. De ziekenhuizen drukten hun kosten door te profiteren van de lage rente en zich te herfinancieren. De financiële lasten daalden van 1,7 procent van de omzet in 2002 tot 1,4 procent in 2003. Bovendien betalen de ziekenfondsen de ziekenhuizen meer op tijd.

Intensieve zorg
Ook een aantal minder koosjere initiatieven stellen sommige ziekenhuizen in staat uit de rode cijfers te blijven. Uit een studie van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering (riziv) blijkt zo dat 15 van de 75 onderzochte ziekenhuizen patiënten om onduidelijke redenen op de dure afdeling intensieve zorg legden. Het verlies voor de ziekteverzekering loopt op tot 5,7 miljoen euro.

Opvallend is dat vooral de privé-ziekenhuizen goed boeren. Tussen 1997 en 2003 bedroeg hun brutowinstmarge 0,75 procent van de omzet tegenover -0,84 procent voor de openbare ziekenhuizen. Van Laer ziet hiervoor verschillende redenen. De privé-sector werd opgericht door religieuze congregaties die er veel geld in stopten. Dat maakt dat hun schuldenlast kleiner is dan die van de openbare ziekenhuizen. Het beslissingsproces in privé-ziekenhuizen is voorts soepeler en hun personeelskosten liggen lager. Een laatste element is het socio-economische profiel van de patiënten. Openbare ziekenhuizen trekken nog steeds meer financieel zwakkere mensen aan, met veel onbetaalde facturen tot gevolg.
26 aug 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek