Prof. psychiatrie Koen Demyttenaere over eetstoornissen bij dertigplussers

Meer en meer vrouwen tussen 30 en 50 zijn op zoek naar professionele hulp omdat ze met een eetstoornis kampen. Zo blijkt uit een rondvraag bij Britse ziekenhuizen. Hoewel anorexia en boulemie voornamelijk geassocieerd worden met tienermeisjes, zijn het vooral de 30-plussers die obsessief bezig zijn met hun lijn. «Het ideaal is: mooi, jong en slank. Niet de pubermeisjes, maar vrouwen tussen 30 en 50 lopen meer risico te ver te gaan om aan dat beeld te voldoen», zegt Koen Demyttenaere, professor in de psychiatrie van de KU Leuven.
Uit een rondvraag bij Britse ziekenhuizen blijkt dat in sommige klinieken het afgelopen jaar tot vier keer meer vrouwen van middelbare leeftijd hulp zochten voor eetstoornissen. Experten noemen de stijging van boulemie en anorexia bij dertigplussers het «Desperate Housewives syndroom», naar de razend populaire televisiereeks. De serie draait rond een stel buurvrouwen die allemaal de dertig gepasseerd zijn, maar er bloedmooi en mager uitzien én er een spannend sociaal en seksleven op nahouden.

«Er is een verschil tussen eetstoornissen bij pubers en bij volwassen vrouwen», zegt Demyttenaere. «anorexia nervosa, komt bijna uitsluitend voor bij tienermeisjes en prille twintigers. Ze lijden aan een psychologische ziekte waardoor ze een volledig vertekend zelfbeeld hebben. Zelfs al zijn ze graatmager, als ze in de spiegel kijken, vinden ze zichzelf te dik. Ze streven niet naar een normaal gewicht, maar naar steeds minder kilo's. Dit een zeer ernstige, maar al bij al een zeldzame aandoening.»


Focus op gebreken

«Wat je hoe langer hoe meer ziet, zijn vrouwen van middelbare leeftijd die de symptomen van anorexia en boulemie vertonen, maar niet aan het psychologische ziektebeeld lijden. Ze denken voortdurend aan hun lijn, gaan maaltijden overslaan of net te veel eten en daarna braken. Ze hebben een correct zelfbeeld, maar focussen op hun gebreken. Het ideaal is: mooi, jong en slank. Ondergewicht is bijna de norm geworden. Ze doen de grootste moeite om daaraan te voldoen, ook al is dat onhaalbaar. Deze problemen komen veel vaker voor dan het psychologische ziektebeeld bij tieners

Ook stress en depressie hebben invloed op het ontwikkelen van eetproblemen. «Vrouwen van boven de dertig hebben vaak een grotere drang naar controle dan tienermeisjes. Ze moeten de touwtjes in handen houden op het werk, in het huishouden en bij de opvoeding van de kinderen. Uit protest kunnen ze te veel of net te weinig gaan eten.»

Veel vrouwen van 30 tot 50 moeten zich ook voortdurend bewijzen op de werkvloer. Ook dat kan een reden zijn om overdreven te diëten. «Dikke mensen moeten afrekenen met het vooroordeel dat ze niet genoeg zelfcontrole hebben. Het is bewezen dat wie te veel weegt, minder kansen krijgt op bedrijfspromotie dan wie slank is.»
25 aug 2005
meer over
zie ook rubriek