Demotte liet plan bestrijding vogelgriepepidemie opstellen

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte zegt dat hij een strategisch plan heeft laten opstellen om een eventuele vogelgriepepidemie in ons land de baas te kunnen. Dat laat zijn kabinet woensdag weten. Senator Wouter Beke (CD&V) zei woensdag in De Tijd dat ons land niet klaar is om zo'n epidemie te bestrijden.
Het plan, dat volgens Demotte vorig jaar door de Hoge Gezondheidsraad is goedgekeurd, omvat onder meer "het opsporen, de alarmprocedure, de isolering, de communicatie aan de bevolking en aan professionelen en de verdeling van de voorradige geneesmiddelen", zegt Demotte. Het houdt ook rekening met het algemeen schema van crisisbeheer dat in overleg met Binnenlandse Zaken is opgesteld.
Volgens Wouter Beke heeft België te weinig antivirale geneesmiddelen beschikbaar. De senator zegt dat er 200.000 middelen nodig zijn om preventief te kunnen optreden. Demotte zegt nu dat er voor 3 miljoen euro aan antivirale middelen zijn aangekocht en dat deze voorraad, genoeg om 400.000 personen te behandelen, al geleverd is. Die komt bovenop een stock van 36.000 doses. Ook voor 2005 is een budget van 1 miljoen euro voorzien om bijkomende doses te voorzien, aldus Demotte.
11 aug 2005
meer over
zie ook rubriek