Vervotte zoekt technologie die dementerenden thuis helpt

Ik ben er zeker van dat bepaalde technologieën dementerenden in staat kunnen stellen langer zelfstandig thuis te blijven, zegt Inge Vervotte (CD&V), Vlaams minister van Welzijn.
Ze lanceert een oproep aan initiatieven, organisaties en instellingen uit de thuiszorg, aan ocmw's, sociale diensten en mantelzorgorganisaties allerhande om ,,de markt van de technologie te verkennen'' en vervolgens bij haar projecten in te dienen.

Wat komt in aanmerking? ,,In principe alles wat kan bijdragen tot het welzijn van de dementerenden en de instanties die hen begeleiden,'', zegt woordvoerster Kris Danckaerts: ,,Bewakingssystemen. Hulptoestellen. Middelen om ,,accidenten'' te voorkomen: mechanismen die kranen dichtdraaien als ze te lang blijven lopen of die elektrische vuren afzetten als ze te lang branden. Webcams. We beperken het niet. Ja, een systeem als Telesenior in Kortrijk of het equivalent ervan in Schilde, kunnen ook: contact via webcam en televisie tussen de thuisverpleegde en begeleiders. We willen te weten komen wat de sector daarover kan bijbrengen als wijsheid.''

dementie komt veel voor, maar ook weer niet zoveel als sommigen denken. Ongeveer 5 procent van de 65-plussers worstelt met een van de vele stadia van dementie. Bij 80-plussers is dat 20 procent, niet de hele bejaardenbevolking.

,,Technologie biedt de dienstverleners wellicht ook de mogelijkheid om meer te doen met evenveel mensen'', zegt de minister.
09 aug 2005
meer over
zie ook rubriek