Vogelgriepvaccin ,,geen mirakeloplossing'

Een vogelgriepvaccin dat momenteel wordt getest in de VS vormt ,,een goede eerste stap'' in de preventie van een nieuwe wereldwijde griepepidemie. Maar zo'n vaccin is geen mirakeloplossing, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WGO.
Amerikaanse wetenschappers rapporteerden dit weekeinde dat het experimentele vaccin, dat moet beschermen tegen het gevreesde vogelgriepvirus H5N1, een immuunrespons opwekte bij 115 proefpersonen. Bij de 185 overige proefpersonen worden gelijkaardige resultaten verwacht. Dat vindt de WGO ,,een goed begin'', maar de organisatie wijst erop dat het vaccin tot dusver alleen bij gezonde volwassenen is getest. Hoe kinderen, bejaarden en chronisch zieken erop reageren, is niet bekend. Precies deze groepen zijn het vatbaarst voor griep. Een ander bezwaar is dat het vaccin moeilijk te produceren is en dat het alleen goed werkt als het in grote hoeveelheden wordt gegeven.

De Wereldgezondheidsorganisatie bereidt zich samen met regeringen en internationale organisaties voor op de komst van een nieuwe grieppandemie (wereldwijde epidemie) die volgens haar miljoenen mensen het leven kan kosten en die kan ontstaan als het vogelgriepvirus dat nu door Zuidoost-Azië waart, een verandering ondergaat waardoor het ook voor mensen besmettelijk wordt. Veel westerse landen, waaronder België, bereiden zich daarop voor door noodvoorraden griepmedicijnen aan te leggen. Maar in de armere Aziatische landen waar de griepepidemie waarschijnlijk zal beginnen, is meer heil te verwachten van een combinatie van medicijnen en quarantainemaatregelen en noodvaccinatie van mensen die met zieken in contact komen, hebben wetenschappers berekend. Als daarmee snel genoeg wordt opgetreden, bestaat de kans dat de ziekte tot staan kan worden gebracht aan de grenzen van een besmet land, zodat de aangrenzende landen tijd hebben om voldoende extra vaccin te maken en toe te dienen.
09 aug 2005
meer over
zie ook rubriek