Artsenverkiezingen al half maart

De artsenverkiezingen worden wellicht vervroegd naar half maart. Juridische specialisten hebben de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), gezegd dat dat kan. De verkiezingen voor de vakbondsvertegenwoordigers van de artsen - die mee de ziekteverzekering besturen en die met de ziekenfondsen en de overheid onderhandelen over de artsenhonoraria - moesten ergens in de loop van volgend jaar plaatshebben. De minister wil die verkiezingen vervroegen.
Officieel doet hij dat om te vermijden dat de verkiezingscampagne samenvalt met de periode van onderhandelingen over de artsenhonoraria. Minstens even belangrijk is dat hij op die manier kan beletten dat een Vlaamse organisatie van uitsluitend huisartsen zou meedoen in die verkiezingen.

Tot nu mogen alleen gemengde vakbonden meedoen: ze moeten zowel huisartsen als specialisten groeperen én ,,minstens in twee gewesten'' kandidaten hebben.

Bij de Vlaamse huisartsen is er al lang ongenoegen over de bestaande vakbonden en over het verloop van de onderhandelingen over de verdeling van het geld. Ze vinden dat de eerstelijnsgeneeskunde zoals die in Vlaanderen algemeen gewild is, nooit goed aan bod komt. En ze vinden daarom dat de Vlaamse huisartsenstem apart moet weerklinken. Al jaren worden pogingen ondernomen om een ,,eenheidsorganisatie'' van de Vlaamse huisartsen tot stand te brengen, maar dat lukt maar niet. De poging om zo'n belangenkoepel op te richten naast de door alle huisartsen aanvaarde Wetenschappelijke Vereniging van Vlaams Huisartsen, lijkt nog het meest kans op slagen te hebben, maar vergt nog véél tijd.

De Vlaamse partijen eisten voor de politieke vakantie dat de minister aparte huisartsenvakbonden zou toelaten. De Franstalige partijen stemden tegen. Als minister Demotte de verkiezingen vervroegt, kan hij zeggen dat het onmogelijk is de regelgeving nog aan te passen en is de nieuwe Vlaamse huisartsenorganisatie zeker nog niet klaar.
09 aug 2005
meer over
zie ook rubriek