Overgewicht en obesitas belangrijke risicofactoren Alzheimer

Overgewicht en obesitas, in medische kringen steeds vaker de epidemieën van de twintigste eeuw genoemd, spelen mogelijk een rol in de ontwikkeling van dementie en meer bepaald de ziekte van Alzheimer. Dat hebben wetenschappelijke onderzoeken uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zweden onlangs aan het licht gebracht. Vooral vrouwen met overgewicht lijken meer vatbaar te zijn voor de ouderdomsziektes.
Zo onderzocht een wetenschappelijk team van de Amerikaanse Kaiser Permanente Northern California Medical Group aan de hand van de Body Mass Index (bmi), 'de verhouding tussen gewicht en lengte', of overgewicht en obesitas een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van dementie, en meer bepaald de ziekte van alzheimer, op latere leeftijd. Het team kwam tot de onrustwekkende conclusie dat mensen met obesitas 74 pct meer kans hadden om op latere leeftijd dementie te krijgen, mensen met overgewicht hebben 35 pct meer kans op het krijgen van de ouderdomsziekte.
"De ziekte van alzheimer is een vorm van dementie, de algemene beschrijving voor ziektes die de cognitieve menselijke functies aantasten", verduidelijkt dokter André Franck, huisarts en voedingsdeskundige bij de Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse huisartsen aan Belga.
"Alzheimer is het type van dementie dat bij bejaarden voorkomt. Een van de mogelijke oorzaken van Alzheimer is een stoornis in de neurotransmissie (overdracht van zenuwprikkels van één neuron naar een ander door middel van chemische stoffen of elektrische prikkels). Ook obesitas kan ontstaan als gevolg van een fout in de neurotransmissie".
Volgens dokter Franck is het feit dat vooral vrouwen met overgewicht vatbaarder zijn voor dementie totnogtoe enkel theoretisch te verklaren. "Ten eerste bestaat er een licht verschil tussen mannen en vrouwen op het niveau van de neurotransmitters (een soort van chemisch product dat tussen de zenuwbanen zit)", aldus dokter Franck. "Daarnaast moet men ook rekening houden met het feit dat vrouwen langer leven dan mannen en dus ook ouder worden". Dokter Franck benadrukt echter dat het hier enkel om een theorie gaat en dat er nog heel wat onderzoek zal nodig zijn om de theorie om te zetten in praktijk.
Interessante links:
09 aug 2005
meer over
zie ook rubriek