KUL-onderzoeker pleit voor andere aanpak ziekenhuisinfecties

Een nieuwe generatie geneesmiddelen tegen dodelijke ziekenhuisinfecties dient zich eerder te richten op de permanente kenmerken van microben en niet op de veranderende eigenschappen, zegt Kevin Verstrepen van het Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij in het vakblad Nature Genetics. Uit zijn onderzoek blijkt dat bepaalde microben genetisch in staat zijn om veel frequenter en sneller hun celoppervlak te wijzigen, een fenomeen dat "tandemherhaling" wordt genoemd. Normaliter leidt een genetische wijziging slechts relatief traag tot veranderingen in het betrokken organisme zodat ons immuunsysteem voldoende tijd heeft om zich aan te passen en het celoppervlak van de bacterie blijvend kan herkennen als ziekteverwekkend en er ook tijdig nieuwe geneesmiddelen ontworpen kunnen worden.
Er bestaan echter ook genen, die als het ware ontworpen zijn om snel en te vaak te muteren. Zij bevatten info die het celoppervlak vormen en kunnen dit voortdurend wijzigen zodat dit niet meer herkend kan worden door het immuunsysteem en geneesmiddelen. Dat is het geval met microben die dodelijke ziekenhuisinfecties veroorzaken. Probleem is ook dat gewone geneesmiddelen en vaccins zich richten op deze steeds veranderende eigenschappen van de microben.

Verstrepen vond tot slot een merkwaardig verband tussen de ziekenhuisinfecties en de kwaliteit van bier. Zowel in deze infecties als in gist bevindt zich immers een gen dat ervoor zorgt dat de schadelijke bacterie zich vastklampt aan zijn gastheer. Hoe meer tandemherhalingen, hoe sterker er wordt vastgeklampt. Bij veel tandemherhalingen klitten de gistcellen dus sterker aan mekaar vast en krijg je helder bier, in het andere geval ontstaat troebel bier.
09 aug 2005
meer over
zie ook rubriek