Een huisdier op doktersvoorschrift

,,Ik heb al vaak telefoons gekregen van bejaarden die meteen willen tekenen voor een rusthuis waar ze hun huisdier kunnen meenemen. Voor veel oude mensen is hun troeteldier het laatste waar ze van houden. Dat moeten afgeven is eigenlijk onverantwoord."
Jacinta De Roeck (SP.A) probeert al lang een nieuw wettelijk kader te scheppen om gezelschapsdieren makkelijker toegang te verlenen tot ziekenhuizen, bejaardenhomes en allerhande instellingen. Ze diende daartoe vorig jaar samen met partijgenote Magda De Meyer een resolutie in.

,,Eenmaal op de agenda werd het zeer sceptisch en lacherig onthaald door mijn collega's politici. Onterecht want wetenschappelijke studies hebben de therapeutische en sociale waarde van huisdieren in instellingen voldoende aangetoond. Waar een huisdier is toegelaten, zijn de reacties unaniem positief. Veel directies durven echter de stap niet te zetten omdat de bestaande wet ongunstig is. Daarom wil ik ten volle ijveren om daar verandering in te brengen. In het volgende parlementaire jaar komen er alvast hoorzittingen. Daarin zullen o.a. veeartsen, Gaia en palliatieve instellingen die met huisdieren werken uitleg komen geven."

De Roeck wil het instellingen en ziekenhuizen niet alleen makkelijker maken om een eigen huisdier aan te schaffen maar wil bejaarden ook de mogelijkheid geven om hun huisdier mee te nemen naar het rusthuis. ,,Vaak hebben die mensen al alles moeten afstaan: een levensgezel, hun huis, de meubeltjes die ze niet kunnen meenemen. En dan moeten ze ook nog het laatste waar ze van houden afgeven. Dat is heel pijnlijk."

De Roeck: ,,Kinesisten vertellen me dat ze oudjes niet aan het wandelen krijgen. Maar als een hond voor hun neus staat te kwispelen, staan ze in de rij om het dier uit te laten. De familie zal ook sneller geneigd zijn om een bezoekje te brengen als het huisdier mee mag. Studies hebben overigens uitgewezen dat een dier dat op bezoek komt niet minder hygiënisch is dan een mens."

In het Edith Cavell ziekenhuis in Ukkel is in juni gestart met de Oase, een kamer waarin patiënten hun huisdier kunnen ontvangen. Het proefproject wordt gefinancierd door de Prins Laurent Stichting. Dokter Jacqueline Vandeville spreekt van een succes: ,,We hebben in de behandeling van twee geriatrische patiënten hun huisdier betrokken. De resultaten waren lichtjes spectaculair. De ene patiënt kon vroeger het ziekenhuis verlaten en een Alzheimerpatiënt begon zelfs weer een beetje te spreken. Uit mijn ervaring op een palliatieve afdeling weet ik ook dat de patiënten een behandeling veel makkelijker accepteren als ze af en toe hun/een huisdier kunnen ontmoeten."
08 aug 2005
meer over
zie ook rubriek