Demotte mag palliatieve dagcentra niet schrappen, vindt SP.A

Twee senatoren van de meerderheid, Christel Geerts (SP.A) en Jacinta De Roeck (SP.A-Spirit), fluiten de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS) terug die de palliatieve dagcentra tegen eind dit jaar uit zijn begroting wil schrappen.
De minister had aanvankelijk aangekondigd dat die centra tegen juni gesloten moesten worden. Na protest van het werkveld en van de Vlaamse overheid kwam hij daarop terug.

Hij verlengde de financiering toen tot december, maar daarna moet de Vlaamse Gemeenschap de zaak betalen, vindt hij nu.

In de Franse Gemeenschap zijn er maar twee palliatieve dagcentra opgericht toen de vorige minister, Frank Vandenbroucke (SP.A) daartoe de mogelijkheid gaf. In Vlaanderen een tiental. De Vlaamse minister van welzijn, Inge Vervotte (CD&V) vindt hun voortbestaan belangrijk en wil daarvoor desnoods zelf wat geld zoeken.

Senator Jacinta De Roeck: ,,De palliatieve dagcentra vormen een onderdeel van het palliatieve beleid dat wij federaal uitgetekend hebben. We hebben dat beleid uitgetekend voor heel het land. De beslissing van Demotte komt erop neer dat alleen de Vlaamse terminale patiŽnten nog in zo'n palliatief dagcentrum terecht kunnen. Wij vinden dat de Franstaligen daar ook recht op hebben. We vinden dat dit federaal gefinancierd moet blijven.''

Bovendien heeft de Vlaamse overheid ook nauwelijks geld daarvoor. Zekerheid dat de Vlaamse centra blijven bestaan, hebben we dus bij een overdracht ook niet, redeneren de senatrices.

De suggestie om de palliatieve dagcentra in te bouwen in Rust- en Verzorgingstehuizen (rvt's) vinden de senatrices maar niks. De helft van de palliatieve patiŽnten is jonger dan 50 jaar en past niet in een rvt dat vooral hoogbejaarden opvangt. Bovendien hebben de RVT's nu al te weinig personeel.
04 aug 2005
meer over
zie ook rubriek