Nieuw incident over niet-correcte euthanasie

Er is een nieuw incident over niet-correct toegepaste euthanasie. De voorbije drie jaar overleden vijf senioren in het rust- en verzorgingstehuis Sint-Monica in Oostende kort nadat huisarts BDW hen morfine had toegediend. Het Brugse parket liet de arts vrijdag oppakken op verdenking van moord.
Hij is dinsdag vrijgelaten, onder meer toen bleek dat de families instemden met zijn behandelwijze.

Het was het rusthuis zelf dat de klacht indiende bij het parket en bij de Orde van de artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen. Die laatste trad nog niet op. ,,Wij hadden vastgesteld dat een arts handelingen stelde die juridisch niet klopten en ook niet strookten met de regels van de good practice. Na intern onderzoek en overleg met de arts, dienden we de klachten in'', aldus de dagelijkse verantwoordelijke van de instelling, Axel Daenekindt. Het parket van Brugge liet de arts vrijdag oppakken en bracht hem voor de onderzoeksrechter. Die plaatste hem onder aanhoudingsmandaat op verdenking van vijfvoudige moord op dementerende bejaarden. De arts bekende morfine te hebben toegediend, maar geen overdosissen. Dinsdag werd hij zonder voorwaarden weer vrijgelaten. Het gerecht laat experts de zaak verder uitpluizen.

euthanasie was toch toegelaten? Alex Daenekindt: ,,euthanasie kan slechts op vraag van de patiënt, na ruggespraak met de familie en na het doorlopen van de palliatieve filter (onderzoeken of pijnstilling kan helpen, red.) . Nog een aantal andere juridische stappen is nodig. Eigenlijk stelde de euthanasievraag zich hier zelfs niet. De pijnbestrijding en de psychosociale comfortmaatregelen maakten euthanasie overbodig.''

De klacht zegt dat de arts de wettelijke voorwaarden voor euthanasie niet naleefde. Wel zou hij de familie geraadpleegd hebben.

De euthanasiewet vereist een uitdrukkelijk vraag van de patiënt. Bij dementerende patiënten is dat uitgesloten. Er zijn voorstellen om daaraan tegemoet te komen maar die zijn nog lang geen wet. De wet vergt ook dat een andere arts geraadpleegd wordt. Ook dat lijkt niet te zijn gebeurd. De arts lijkt ook de interne procedures van het rusthuis niet te hebben nageleefd.

Daarmee lijkt dit geval op een andere recente zaak van niet-correct-toegepaste euthanasie in Asse. Daar pleegde een arts euthanasie zonder de regels van de wet en de interne regels van het ziekenhuis na te leven. Hij werd afgedankt maar het gerecht en de Orde van de artsen traden verder niet op. Maar dat geval verschilt fundamenteel van dit, omdat die patiënt wel uitdrukkelijk om euthanasie verzocht had, zij het niet schriftelijk.

De euthanasiewet is echter een eigenaardige wet. Ze voorziet niet in sancties als de voorwaarden die ze uitdrukkelijk stelt, niet nageleefd worden. Het gerecht kan de zaak dan wel als moord beschouwen, maar botst dan vaak op de publieke opinie die de formele voorwaarden van de wet minder belangrijk vindt.

Een ander probleemfacet is dat het opdrijven van pijnstilling waarvan het neveneffect levensverkorting kan zijn, een aanvaarde medische praktijk is. Het verschil met het toedienen van overdosissen pijnstillers met de uitdrukkelijke bedoeling het leven te beëindigen, lijkt klein maar is het niet, vooral omdat levensbeëindiging met pijnstillers een achterhaalde medische methode is.
03 aug 2005
meer over
zie ook rubriek