Artsen nog te kwistig met antibiotica

op de drie artsen schrijft onnodig antibiotica voor. De voorgeschreven producten blijken in 85procent van de gevallen nutteloos en ook te sterk voor het voorgewende ziektebeeld. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop.
De consumentenorganisatie stuurde onderzoekers naar 96 artsen. Ze trokken naar elke praktijk met een gezondheidsklacht waarvoor antibiotica niet in aanmerking komen: aanhoudende keelpijn sinds drie dagen, zonder hoest en zonder koorts. Uit de resultaten blijkt dat heel wat artsen daar anders over denken.

Bij het onderzoek werden 201 producten voorgeschreven voor in totaal 997 euro ten laste van de patiënten. Volgens Ivo Mechels van Test-Aankoop schreef een derde van de artsen spontaan antibiotica voor. ,,als onze onderzoekers aandrongen om toch een antibioticum te krijgen, of als ze twijfels uitten, kwam het percentage artsen die antibiotica voorschreven op 54.'' Slechts 15 procent schreef ,,lichte'' producten voor.

Zowel de overdaad aan antibioticavoorschriften als het foutief voorschrijven van breedspectrum- antibiotica, die te krachtig zijn, kan volgens Mechels ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. ,,Het gevaar dreigt dat zich resistente ziektekiemen ontwikkelen waartegen de bestaande geneesmiddelen niets meer kunnen beginnen. Bovendien leiden dergelijke nutteloze voorschriften tot extra uitgaven voor de al zwaarbelaste ziekteverzekering.''

Test-Aankoop vraagt de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), werk te maken van een meer doorgedreven aanpak waarbij zowel artsen, apothekers als patiënten voortdurend worden herinnerd aan de gevaren van onzorgvuldig gebruik van antibiotica. De organisatie zegt dat de overconsumptie van geneesmiddelen in belangrijke mate de verantwoordelijkheid is van de farmaceutische industrie.
30 jul 2005
meer over
zie ook rubriek