Antwerpse hulpdiensten voorbereid op terreur

De Antwerpse hulpdiensten zeggen dat ze wél voorbereid zijn op een terreuraanval. ,,Voor zo ver je daar op voorbereid kan zijn'', beseft provinciaal arrondissementscommissaris Luk Maes. Training, speciaal materiaal, een rampenwebsite voor de ziekenhuizen en rampenplannen zijn maar enkele instrumenten om het hoofd bieden aan de terreurdreiging.
DE Antwerpse ziekenhuizen zijn degelijk voorbereid op een aanslag'', zegt spoedarts Luc Beaucourt. ,,Bij een crisis kunnen ze inloggen op een speciale website en meedelen hoeveel bedden ze hebben. Op basis daarvan worden de gewonden verdeeld.''

Volgens Beaucourt kunnen er in de regio zonder veel problemen een vijftigtal personen in kritieke toestand verzorgd worden. Daarnaast is er nog capaciteit voor enkele honderden licht- en zelfs zwaarder gewonde slachtoffers.

Desnoods kunnen Duitse en Nederlandse ziekenhuizen bijspringen. ,,Dat gebeurde al bij de Switel-brand. Verscheidene patiënten werden toen overgebracht naar het buitenland'', zegt Beaucourt. De hulpdiensten kunnen daarbij beroep doen op drie helikopters, waarvan één van het Universitair ziekenhuis Antwerpen. De twee andere staan in Brugge en Luik.

Ook de brandweer staat klaar om hulp te bieden. ,,Niet speciaal omdat er nu veel over aanslagen gepraat wordt'', verduidelijkt luitenant Peter Rutten. ,,Wij staan als beroepskorps altijd paraat, 24 uur op 24. En als we uitrukken, gaan we er steeds van het uit dat het ernstig is.''

Bij grote incidenten zoals een zware terreuraanslag coördineert de provincie de hulp, binnen de rampenfase drie. ,,We zijn voorbereid met een aantal uniforme rampenplannen'', zegt arrondissementscommissaris Luk Maes, die gouverneur Camille Paulus vervangt.

,,Standaardplannen om rampen aan te kunnen worden ook geoefend met de brandweer, de civiele bescherming, de politie en medische diensten.''

Na de gasramp in Gellingen werd bijvoorbeeld de uitwerking van de noodplannen voor pijpleidingen in een hogere versnelling gezet. Er zijn ook plannen voor onder meer spoorwegongevallen of een neerstortend vliegtuig. De chemische sector met zijn Seveso-bedrijven - risicobedrijven die gevaarlijke stoffen bewerken - krijgt speciale aandacht.

Om het hoofd te bieden aan zware rampen en aanslagen heeft de brandweer speciaal materiaal zoals wagens die de metro in kunnen en radioapparatuur die het ook ondergronds goed doet. Ze traint trouwens enkele keren per jaar in de premetro en in andere tunnels. En ook bij de opleiding wordt daar aandacht aan besteed.

Omwille van de vele Seveso-bedrijven en het ondergronds netwerk van pijpleidingen heeft de provincie Antwerpen speciale brandweermannen. ,,Die adviseurs gevaarlijk stoffen zijn uniek in België. De provinciale brandweerschool begint trouwens met een postacademische opleiding tot rampenmanager'', zegt Luk Maes.

Brussel klaagde gisteren nog te weinig geld te krijgen van de regering voor rampenplanning. ,,Meer geld is natuurlijk altijd welkom. Maar we moeten pragmatisch zijn. Absolute veiligheid is onbetaalbaar. Het is dus zoeken naar een evenwicht tussen maximale veiligheid en wat maatschappelijk aanvaardbaar is'', besluit de arrondissementscommissaris.
27 jul 2005
meer over
zie ook rubriek