Zorgverleners moeten 7,5 miljoen terugbetalen

De Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle vorderde de afgelopen twee jaar bijna 7,5 miljoen euro terug bij zorgverleners. Verder werd voor haast een miljoen euro aan boetes uitgedeeld.
Sinds 2003 controleert de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en controle (DGEC) het gedrag van de duizenden zorgverleners (dokters, apothekers, verpleegkundigen enzovoort) die mee verantwoordelijk zijn voor het geld van de ziekteverzekering. Na een schriftelijke vraag van SP.A-kamerlid Hans Bonte maakte minister van Sociale Zaken Rudi Demotte (PS) onlangs een eerste stand van zaken op.

Concreet onderzoekt de dienst of de zorgverleners geen onnodig dure, overbodige of onzorgvuldige onderzoeken uitvoeren. Ook wordt de administratieve afhandeling van een onderzoek of een operatie gecontroleerd. Soms worden verstrekkingen aangerekend die helemaal niet werden uitgevoerd. Het DGEC is daarbij bevoegd om sancties uit te spreken gaande van een verwittiging tot een administratieve geldboete. Verder moeten de onterecht aangerekende verstrekkingen worden terugbetaald.

In twee jaar tijd onderzocht het bevoegde comité 248 dossiers, 202 zorgverleners werden ondervraagd. In 188 gevallen moest de zorgverlener een boete betalen, in totaal goed voor meer dan 1 miljoen euro. Een belangrijk aantal geldboetes, de minister geeft evenwel niet aan hoeveel, werd evenwel met opschorting uitgesproken. Vooral tandartsen, apothekers en verpleegkundigen moesten geld op tafel leggen.

Die 188 zaken waren goed voor terugvorderingen ter waarde van 7,5 miljoen euro. Daar nemen de artsen en opnieuw de verpleegkundigen het leeuwendeel voor hun rekening.
27 jul 2005
meer over
zie ook rubriek