Wetenschappers ontdekken hormoon tegen de honger

Een spuitje tegen de honger? Volgens Britse wetenschappers van het Imperial College is het wondermiddel niet meer veraf. Ze ontdekten dat het hormoon oxyntomoduline, dat in de maag geproduceerd wordt, eetlustremmend werkt. Proefpersonen die voor elke maaltijd een spuitje met de stof toegediend kregen, hadden sneller een voldaan gevoel en gingen daardoor minder eten. Hoofdonderzoeker Steven Bloom noemt zijn bevindingen «een doorbraak die kan helpen om het probleem van zwaarlijvigheid te bestrijden». Hij hoopt dat het middel binnen zes jaar in de apotheek ligt. Luc Van Gaal, professor endocrinologie aan de Universiteit van Antwerpen is kritisch: «Beweren dat de hormonenbehandeling hét dieet van de toekomst wordt, is te vroeg.»
Steven Bloom en zijn team van het Londense Imperial College lieten vier weken lang 26 zwaarlijvige mensen het medicijn uittesten. De proefpersonen kregen drie keer per dag, dertig minuten voor elke maaltijd, een spuitje met het hormoon toegediend. Na een maand waren ze, zonder honger te lijden, gemiddeld 2,5 kilo afgevallen. «Door een extra dosis oxyntomoduline te nemen, krijgen de hersenen het signaal dat de maag vol zit», aldus Bloom. «Na een maaltijd is er iets in ons lichaam dat zegt dat we moeten stoppen met eten. Die 'schakelaar' hebben we nu ontdekt.»

LUXEPROBLEEM

Bij de bekendmaking van de resultaten, waarschuwden de onderzoekers ook meteen voor de mogelijke misbruiken van het medicijn. Anorexiapatiënten zouden het kunnen gebruiken als 'lifestyle drug', om nog meer af te vallen. «Ik ben het volledig met de onderzoekers eens dat dit middel, als het op de markt komt, alleen maar op voorschrift verkrijgbaar mag zijn», zegt professor Van Gaal. «Een geneesmiddel dient om klachten te behandelen, niet om luxeproblemen op te lossen.»

«Veelbelovend aan deze behandeling is dat ze werkt met een lichaamseigen stof», aldus Van Gaal. «Uit het onderzoek blijkt dat oxyntomoduline zo goed als geen bijwerkingen zoals misselijkheid en hoofdpijn veroorzaakt. Bovendien waren de resultaten zeer constant. Als een medicijn kan helpen om tien procent van je lichaamsgewicht kwijt te geraken, is dat al een heel goed resultaat»

De wetenschappers moeten nu uitzoeken of de behandeling ook werkt op lange termijn én of ze veilig is. Het team schat dat dat minstens vijf tot zes jaar zal duren. In het verleden werden er al eetlustremmende medicijnen van de markt genomen omdat na een aantal jaren bleek dat ze druk op de longen of stoornissen aan de hartkleppen veroorzaakten. «Bij een hormonenbehandeling kunnen er allerlei complicaties optreden», zegt Van Gaal. «Bovendien moet je om blijvend gewicht te verliezen ook altijd je eetgewoontes aanpassen. Een medicijn kan helpen, maar er is nog geen wonderpil uitgevonden die het hongergevoel volledig uitschakelt.»
26 jul 2005
meer over
zie ook rubriek