Eerste van mogelijk duizenden Vioxx-processen begint

In de Amerikaanse deelstaat Texas begint vandaag het eerste proces tegen de geneesmiddelenreus Merck omdat zijn meest succesvolle medicament Vioxx mogelijk hartkwalen veroorzaakt.
Volgens het Britse vakblad The Lancet zijn er in de Verenigde Staten alleen 140.000 patiŽnten die mogelijk een hartziekte hebben gekregen na het innemen van Vioxx. Omgerekend naar BelgiŽ komt dat neer op ruim 5.000 extra hartpatiŽnten. Volgens Volksgezondheid zouden er mogelijk twaalf doden zijn gevallen.

Vioxx werd in de jaren negentig verwelkomd als de superpijnstiller. Het is een ontstekingsremmer, die anders dan de middelen van de concurrentie, geen maagklachten veroorzaakt. Vooral reuma- en artroselijders kregen het middel voorgeschreven. Maar na een aantal studies bleek dat Vioxx hartaanvallen en beroertes kan veroorzaken. Merck wordt er nu van beschuldigd die studies in de doofpot te hebben willen stoppen.

Het proces in Texas draait om Robert Ernst, die in 2001 op 59-jarige leeftijd stierf door hartstoornissen. Hij had zes maanden lang Vioxx genomen. Zijn familie wil nu een schadevergoeding, waarvan de omvang niet is meegedeeld. Merck vreest nu ruim 4.000 andere processen, allemaal met enorme schadeclaims.

Het probleem is natuurlijk dat het moeilijk te bewijzen valt dat de hartaanval mogelijk rechtstreeks werd veroorzaakt door Vioxx. Een verhoogd risico op hartkwalen betekent nog niet dat alle gebruikers van Vioxx ook een hartkwaal zullen krijgen. Omgekeerd zouden ze misschien ook een hartkwaal hebben gekregen zonder Vioxx te slikken. In het geval van Robert Ernst zegt Merck trouwens dat als er al een verhoogd risico is, dat alleen optreedt na inname van minstens 18 maanden.

Overigens zijn er ook reumaspecialisten die betreuren dat Vioxx van de markt werd gehaald omdat het voor hun patiŽnten - ondanks de mogelijke bijwerkingen - goede resultaten opleverde.
18 jul 2005
meer over
zie ook rubriek