Overleg rond Mobiele Urgentie Groep Halle nog niet rond

De discussies op welke manier er een MUG-dienst moet komen in Halle, zijn nog steeds niet rond. De Vlaamse regering droeg het Halse Sint-Mariaziekenhuis op een piloot-MUG op te starten met minder personeel maar dat druist volgens het Sint-Mariaziekenhuis in tegen de wet. Het Sint-Mariaziekenhuis deed een tegenvoorstel en vroeg zowel de Vlaamse als de federale bevoegde diensten om eindelijk eens met drie rond de tafel te zitten.
Na het debacle rond Brussel-Halle-Vilvoorde pakte de Vlaamse regering uit met een reeks voorstellen die het Nederlandstalig karakter van de rand moeten versterken. Eén van die voorstellen is een Vlaamse mug in Halle. Tot nu toe worden de Zennevallei en het Pajottenland nog steeds bediend door mug-teams uit Waalse of Brusselse ziekenhuizen waarvan het personeel vaak geen Nederlands kent. Vorige week deed zich in Halle nog een incident voor bij een ongeval met dodelijke afloop waarbij omstaanders als tolk moesten fungeren voor het MUG-team uit Tubize en hun slachtoffers zelf niet te woord konden staan.

Ondertussen is naast Vlaams minister Inge Vervotte nu ook federaal minister Rudy Demotte er voor gewonnen om in Halle een Vlaamse MUG-dienst te erkennen en te subsidiëren. Om het financieel haalbaar te houden, stelt Vlaams minister Inge Vervotte nu voor aan het Sint-Mariaziekenhuis om een afgeslankte MUG-dienst als pilootproject op te starten. Concreet betekent dit een MUG-dienst zonder arts aan boord maar enkel verpleegkundigen.

Tegenvoorstel


Erg gelukkig is het Halse ziekenhuis niet met dit voorstel. ,,Men doet het uitschijnen alsof de bal nu in ons kamp ligt en wij nu over de brug moeten komen met de rest van de kredieten. Maar een MUG-dienst zonder arts aan boord, is in ons land bij wet verboden. Een MUG zonder arts is geen MUG. Hoe kunnen wij dan dit pilootproject opstarten?'', reageert ziekenhuisdirecteur Jef Jonckheere.

Ondertussen deed het Halse ziekenhuis een ander voorstel door een MUG-team uit te rusten met wel een arts maar met minder verpleegkundigen en met een arts intensieve zorgen die de MUG- arts vervangt als deze moet uitrukken. Op die manier zou het MUG-experiment wel haalbaar zijn voor het Halse ziekenhuis.

Op dit voorstel kreeg het Sint-Mariaziekenhuis nog geen antwoord. ,,In het dossier van de MUG spreekt men steeds over ons maar niet met ons. Ik heb daarom een brief geschreven naar Inge Vervotte en Rudy Demotte om eindelijk eens met zijn drieën rond de tafel te zitten om dit dossier vooruit te helpen. Want dat wij een MUG willen in ons ziekenhuis, zoveel is duidelijk'', besluit ziekenhuisdirecteur Jef Jonckheere.

Op de vraag die op ieders lippen brandt wanneer de MUG in Halle eindelijk zijn eerste rit zal kunnen maken, is er nog steeds geen antwoord.
08 jul 2005
meer over
zie ook rubriek