Niemand verliest baan bij fusie Sint-Niklase ziekenhuizen

De meer dan tweeduizend personeelsleden van het AZ Waasland en Maria Middelares zijn in een brief officieel op de hoogte gebracht van de fusie van beide Sint-Niklase ziekenhuizen. Die gaat in op 1 januari 2007. ,,Zo kunnen we wedijveren met Gent en Antwerpen'', zeggen topmannen Anton Moortgat en Laurent Bursens. Niemand verliest zijn baan.
Plannen voor de fusie bestaan al meer dan tien jaar, maar een half jaar geleden kwam de doorbraak. De raden van bestuur, de vakbonden en het stadsbestuur onderhandelen sindsdien geregeld. ,,Hoewel de gesprekken niet afgerond zijn, wilden we het personeel aan het begin van de zomervakantie inlichten over de stand van zaken'', zeggen voorzitter Anton Moortgat van AZ Waasland en afgevaardigd bestuurder Laurent Bursens van Maria Middelares.

,,Het stond gewoon in de sterren geschreven dat we vroeg of laat zouden samensmelten. Alleen al wegens de ligging van de twee campussen, elk aan een kant van de Hospitaalstraat'', zegt Bursens. Voor het fusieziekenhuis levert Maria Middelares 1.300 personeelsleden en 545 bedden, AZ Waasland 800 werknemers en 350 bedden. De belangrijkste mededeling in de brief is dat niemand zijn baan verliest. ,,Het personeel krijgt een absolute werkzekerheid in een CAO'', zegt Moortgat.

Gespecialiseerde diensten


,,als de overheid nieuwe, gespecialiseerde diensten toekent aan ziekenhuizen, geeft ze de voorkeur aan grote instellingen. Door de fusie staan we weer op de kaart en kunnen we diensten aanbieden die nu ontbreken in het Waasland. Denk maar aan hartcatheterisatie en radiotherapie. Ook kunnen we de behandeling van kankerpatiënten beginnen. Normaal moeten zij twee of drie keer naar Antwerpen of Gent voor bestraling, binnenkort kunnen ze daarvoor terecht in de eigen stad. Bovendien behouden wij artsen die nu worden weggelokt naar Antwerpen en Gent.''

Door de fusie gaan de beide kraamafdelingen en pediatrieën samensmelten. De diensten zijn nu onderbezet. De twee dure spoed- en mug-diensten gaan ook samen.

Het openbare ocmw-ziekenhuis AZ Waasland en de privé-instelling Maria Middelares werken al tien jaar nauw samen voor patiëntenvervoer en het scannergebouw.
08 jul 2005
meer over
zie ook rubriek