Sint-Mariaziekenhuis niet tevreden met voorstellen Vlaamse MUG-dienst in Halle

De discussies op welke manier er een MUG-dienst moet komen in Halle, zijn nog steeds niet rond. De Vlaamse regering droeg het Halse Sint-Mariaziekenhuis op een proef-MUG op te starten met minder personeel. Maar dat druist volgens het Sint-Mariaziekenhuis in tegen de wet. De Halse kliniek deed een tegenvoorstel en vroeg zowel de Vlaamse als de federale bevoegde diensten om eindelijk eens met drie rond de tafel te zitten.
De discussie over een Nederlandstalige mug-dienst (medische urgentiegroep) in Halle is nog altijd niet beslecht. De Vlaamse regering wil in het Halse Sint-Mariaziekenhuis een proefproject opstarten met een afgeslankte mug-dienst. Maar dat strookt niet met de wettelijke bepalingen, zegt het ziekenhuis. Het deed een tegenvoorstel en wil samen met de Vlaamse en federale regering rond de tafel zitten.

Na het debacle rond Brussel-Halle-Vilvoorde pakte de Vlaamse regering uit met voorstellen om het Nederlandstalige karakter van de rand te versterken. Eén daarvan betreft een Vlaamse MUG-dienst in Halle. Voorlopig worden de Zennevallei en het Pajottenland nog altijd bediend door MUG-teams uit Waalse of Brusselse ziekenhuizen, waarvan het personeel vaak geen Nederlands kent. Vorige week deed zich in Halle nog een incident voor bij een dodelijk ongeval: omstaanders moesten toen als tolk fungeren voor het MUG-team uit Tubize omdat de hulpdiensten de slachtoffers niet zelf te woord konden staan.

Behalve Vlaams minister Inge Vervotte (CD&V) is intussen ook federaal minister Rudy Demotte (PS) ervoor gewonnen in Halle een Vlaamse MUG-dienst te erkennen en te subsidiëren. Om het financieel haalbaar te houden, stelt minister Vervotte voor in het Sint-Mariaziekenhuis een proefproject te beginnen met een afgeslankte MUG-dienst. Concreet gaat het om een MUG-dienst zonder arts aan boord, maar met enkel verpleegkundigen.

Tegenvoorstel


Maar het Sint-Mariaziekenhuis is niet erg gelukkig met dat voorstel. ,,Het lijkt alsof de bal nu in ons kamp ligt en alsof wij nu met de rest van de kredieten over de brug moeten komen. Maar een MUG-dienst zonder arts aan boord, is in ons land bij wet verboden. Een MUG zonder arts is geen MUG. Hoe kunnen wij dan een dergelijk proefproject opstarten'', zegt ziekenhuisdirecteur Jef Jonckheere.

Het Halse ziekenhuis deed intussen al een tegenvoorstel: het wil een MUG-team in het leven roepen waar wel een arts deel van uitmaakt, maar met minder verpleegkundigen. Ook moet een arts intensieve zorgen de MUG-arts kunnen vervangen als die moet uitrukken. Op die manier zou het proefproject wel haalbaar zijn.

Het Halse ziekenhuis kreeg op dit voorstel voorlopig nog geen reactie. ,,In het dossier van de MUG spreekt iedereen altijd over ons, maar niet met ons'', zegt directeur Jonckheere.,, Ik heb daarom een brief geschreven naar Inge Vervotte en Rudy Demotte om eindelijk eens met zijn drieën rond de tafel te gaan zitten. Want dat wij een MUG willen in ons ziekenhuis, is duidelijk.''
08 jul 2005
meer over
zie ook rubriek