UZ Leuven ontdekt vaccin tegen hersentumor

Kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool van het Universitair Ziekenhuis in Leuven heeft een vaccin gevonden dat kwaadaardige glioma's onder controle houdt of zelfs vernietigt. Vooral bij jonge patiënten met dat type hersentumor geeft de vinding goede resultaten.
De methode wordt toegepast op patiënten die chemo- en radiotherapie en chirurgie al ondergingen. Om tegen te gaan dat de tumor terugkeert na het weghalen, krijgen Van Gools patiënten eigen tumormateriaal ingespoten. Dat moet het immuunsysteem helpen de tumor onder controle te krijgen door het gezwel aan te vallen en de slechte elementen te vernietigen.

De resultaten zijn hoopgevend, vooral bij de patiënten jonger dan twintig. "Er zijn jongeren bij wie na drie jaar de tumor nog niet is teruggekeerd. Maar kun je dat al genezen noemen?", vraagt Van Gool zich af. Patiënten die nog maar enkele maanden te leven hebben, zien die periode met meerdere maanden verlengd dankzij het 4.000 euro per persoon kostende vaccin. "Mensen die hervallen kunnen maanden tijd kopen", weet Ilse De Reze, voorzitter van de Olivia Hendrickx Trust Foundation. Die organisatie sponsort het onderzoek van Van Gool. Ze is vier jaar geleden opgericht door De Reze en haar man nadat zij hun bijna driejarige dochtertje hadden verloren aan kanker.

Voor elke patiënt is het weer een strohalmpje om zich aan vast te klampen. Toch tempert De Reze al te hoge verwachtingen. "Het vaccin werkt, maar bevindt zich nog in de experimentele fase." Van Gool denkt dat het nog zeker tien jaar zal duren voor het vaccin officieel medisch toepasbaar zal zijn.
07 jul 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek