Spoed kost voortaan 9,50 euro

Een bezoek aan de spoedgevallendienst wordt overal even duur. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) legt de ziekenhuizen op om een premie van 9,50 euro te vragen. Er zijn wel vijf noodgevallen die gratis kunnen blijven, zoals patiënten die met de ziekenwagen worden binnengebracht of die in het gips moeten.
Omdat de toeloop bij de spoeddiensten soms overdreven was, werd twee jaar geleden het woordje gratis geschrapt en kwam er een premie van 12,5 euro. De ziekenhuizen mochten die premie aanrekenen als patiënten oneigenlijk gebruik maakten van de spoeddienst, maar verplicht was dat niet.

Nu voert minister van Volksgezondheid Demotte een nieuwe regeling in: wie naar de spoed komt terwijl hij evengoed bij de huisarts terechtkan, betaalt 9,50 euro. Voor wie verhoogde terugbetaling geniet, is dat 4,75 euro. Er zijn vijf uitzonderingen, échte spoedgevallen die gratis blijven: patiënten die zijn doorverwezen door hun huisarts, die door een ambulance of een politiewagen worden binnengebracht, die een gipsverband moeten krijgen, die hospitalisatie nodig hebben of die tussen middernacht en 6 uur 's morgens dringende hulp nodig hebben.

Met het nieuwe eenheidstarief komt een einde aan de ongelijkheid tussen de ziekenhuizen. De Franstalige ziekenhuizen waren met die klacht naar het Arbitragehof gestapt en hadden gelijk gekregen.
06 jul 2005
meer over
zie ook rubriek