Geflitste ambulancier niet beboet

De ambulancier Patrick Janssens moet zijn boete wegens roodrijden niet betalen. De correctionele rechtbank oordeelde gisteren dat het proces-verbaal te laat kwam en de feiten dus verjaard zijn.
De ambulancier van de vzw Ziekenwagen Aarschot reed met zijn ziekenwagen op 10 oktober 2003 door het rode licht op de Westelijke Ring in Aarschot. Hij werd er geflitst door een onbemande camera. De ambulancier had net een vrouw opgehaald die een breuk had opgelopen na een verkeersongeval. Hij reed met een snelheid van vijftig kilometer per uur door het rode licht. Te snel, vindt het parket.

De boete werd niet geseponeerd. Janssens weigerde te betalen. De zaak kwam voor de politierechter. Die gaf de ambulancier gelijk, maar het parket ging in beroep. En nu spreekt de rechter geen oordeel uit, maar stelde verjaring vast. Het proces-verbaal volgde pas op 9 juli 2004 en dat is te laat.

,,Tevreden? Niet echt'', zegt Janssens. ,,Het is goed voor mij omdat ik nu geen boete moet betalen, maar ik vind het spijtig dat er geen uitspraak is. Er is nog steeds geen duidelijkheid voor de ambulanciers. De rechter deed ook geen uitspraak over het gelijkheidsbeginsel. Het parket van Leuven beboet ziekenwagens namelijk veel meer dan de andere parketten.''

Ook advocaat Guy Huybens is niet helemaal opgelucht. ,,Mijn cliŽnt verdient het niet om gestraft te worden, maar ik vind het spijtig dat er geen uitspraak is. Het is een elegante manier van de rechtbank om geen uitspraak te moeten doen.''
01 jul 2005
meer over
zie ook rubriek