Britse artsen houden late abortus

Britse artsen weigeren de limiet voor abortus in het Verenigd Koninkrijk - 24 weken - te verkleinen. Door de medische vooruitgang die is geboekt, kunnen prematuren steeds vroeger gered worden. Volgens sommigen is daarom abortus tot 24 weken te laat.
HET was de jaarvergadering van de British Medical Association die zich gisteren moest uitspreken over de vraag of Groot-BrittanniŽ zijn termijn van 24 weken voor abortus moet terugbrengen naar 20.

Volgens John Mc Queen, de arts die de motie voorstelde, stierven prematuren die op 28 weken geboren werden in het verleden. Nu overleven er soms al vroeggeborenen van 23 weken. Volgens hem wordt beter duidelijk afgebakend vanaf wanneer een foetus levensvatbaar is, en tot wanneer abortus kan worden gepleegd.

Maar 77 procent van de artsen van de BMA verwierp gisteren het voorstel.

De artsen stelden dat late abortus zeer pijnlijk is voor alle betrokkenen, maar soms nodig omdat de zwangerschap te laat werd ontdekt of omdat zware afwijkingen waren gevonden bij de baby's.

Bovendien zijn vele vroeggeborenen niet levensvatbaar of overleven ze met zeer zware handicaps. Volgens pediater Keith Brent zou het vastleggen van die termijnen hem dwingen om altijd prematuren van 24 weken te proberen te redden, ook als ze weinig kans hebben om te overleven. ,,Wat voor zin heeft het om mezelf, mijn personeel, moeders en baby's te dwingen dat mee te maken?'', vroeg de kinderarts hardop.

Minder dan ťťn procent van de 190.000 abortussen in Engeland en Wales gebeurt na de tweeŽntwintigste week; 87 procent gebeurt voor de dertiende week. In Groot-BrittanniŽ verdrievoudigde het aantal abortussen sinds de ingreep in 1969 wettelijk werd.

De artsen zeiden de motie ook te verwerpen omdat ze zich niet ,,politiek willen laten gebruiken'' door ,,gewelddadige'' organisaties die tegen abortus zijn ,,en vrouwen opjagen die moreel moeilijke beslissingen moeten nemen''.

Organisaties die ijveren voor familieplanning, toonden zich blij met de uitkomst van de artsenvergadering. ,,Vrouwen die deze beslissing nemen, doen dat niet lichtzinnig'', zei Anne Weyman, hoofd van de Family Planning Association, aan de omroep BBC . ,,Bovendien zijn abortusklinieken niet echt een prioriteit in het Verenigd Koninkrijk en vele vrouwen slagen er niet eens in om een vroegere afspraak te krijgen.''

Christa Malkin van de pro-life -organisatie Life daarentegen zegt dat de beslissing geen rekening houdt met de publieke opinie die zich volgens haar almaar ongemakkelijker voelt bij abortus laat in de zwangerschap. ,,Een meerderheid van mensen vindt abortus op foetussen die zouden kunnen overleven buiten de baarmoeder een onverteerbaar idee'', zei ze.

In BelgiŽ mag abortus tot twaalf weken.
01 jul 2005
meer over
zie ook rubriek