Sint-Lucas Gent bouwt polikliniek naast OCMW-rusthuis Zelzate

Eind volgend jaar komt er een nieuw medisch complex op een perceel van het Zelzaatse OCMW. De polikliniek zal behalve de meeste specialismen uit de geneeskunde ook een afdeling nierdialyse en medische beeldvorming huisvesten.
,,Een mooi voorbeeld van functionele samenwerking tussen een algemeen ziekenhuis en een lokaal ocmw, waar beide partijen baat bij hebben'', zegt directeur Peter Degadt van het AZ Sint-Lucas uit Gent.

Sint-Lucas krijgt veel patiënten uit het noorden van de provincie over de vloer. Daarom zocht het al een tijdje naar een geschikte plaats om in Zelzate een poliklinische werking op te zetten. De voormalige Volkskliniek was al overgenomen door Sint-Lucas, maar de gebouwen in de Leynlaan werden te klein. Ook de afdeling voor nierdialyse van Sint-Lucas, die sinds 2001 in een afdeling van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jan-Baptist draait, moest er weg.

De gemeente Zelzate stelde een ruim stuk bouwgrond in de Chalmetlaan, naast het rustoord en ter hoogte van de rotonde, aan Sint-Lucas ter beschikking. Daar zullen wellicht eind dit jaar de werkzaamheden beginnen voor een nieuwbouw. Tegen eind 2006 moet het complex af zijn.

Vanaf dan kunnen de patiënten terecht bij artsen-specialisten in de hartgeneeskunde, neurologie, neus-, keel- en oorziekten, oogziekten, longziekten, huidaandoeningen en gynaecologie. Ook voor röntgenfoto's, echografieën en andere medische beeldvorming kan iedereen in de Chalmetlaan worden geholpen. Er komt ook een gespecialiseerde afdeling voor nierdialyse.

,,Voor ons is dit een prachtig project omdat het zo vlak bij het rusthuis komt te staan. De meeste van onze bejaarden zijn zorgbehoevend en hebben vaak gespecialiseerde onderzoeken nodig. Vroeger betekende dat lastige en dure verplaatsingen met ziekenwagens. Nu zal dit aanbod op de campus van het rusthuis zelf ter beschikking zijn'', zegt ocmw-voorzitter Freddy De Vilder.
28 jun 2005
meer over
zie ook rubriek