Medicatie tegen epilepsie voor kinderen toegestaan in Verenigde Staten

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) geeft toestemming tot het gebruik van het anti-epileptisch geneesmiddel Keppra voor kinderen van vier jaar en ouder.

Uitzonderlijk

Deze uitzonderlijke procedure wordt toegepast voor producten die tegemoetkomen aan duidelijke medische behoeften en die een belangrijke verbetering inhouden ten opzichte van reeds bestaande therapieën.

Vijftien procent

Volgens woordvoerder Jean-Christophe Donck van UCB vertegenwoordigen kinderen ongeveer 15% van de epilepsiepatiënten. "Deze groep patiënten zal voortaan ook kunnen behandeld worden met Keppra", zegt Donck.
"Meer dan 25% van kinderen met epilepsie ondervinden vandaag inefficiënte therapie of ondraaglijke bijwerkingen van de medicatie", aldus dokter Tracy Glauser, directeur van het Comprehensive Epilepsy Program, Cincinnati Children's Hospital, en voornaamste onderzoeker in de klinische studie, die de basis vormde voor de goedkeuring door de FDA.

Partiële aanvallen

Later dit jaar verwacht UCB ook een goedkeuring voor bijkomende therapie in de behandeling van partiële aanvallen bij kinderen in Europa. Ook de intraveneuze toediening van Keppra zou voor eind 2005 moeten worden goedgekeurd, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

"Voor eind 2005 wil UCB nog aanvragen indienen voor de goedkeuring van Keppra voor monotherapie en voor gegeneraliseerde epilepsie-aanvallen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa", zegt Donck. "We verwachten dat we voor die twee aanvragen een goedkeuring zullen krijgen in 2006, zowel in Europa als in de Verenigde Staten".

Monotherapie

Vooral de goedkeuring van Keppra als monotherapie is belangrijk, omdat die de verkoop sterk zou doen stijgen. Donck herhaalt dat UCB voor Keppra piekverkopen verwacht van meer dan USD 1 miljard. Daarmee zou het medicijn de status krijgen van 'blockbuster'. Voor beide aanvragen lopen momenteel de klinische studies. Donck verwacht dat die klaar zullen zijn in het derde kwartaal van 2005.

Extreme vorm

UCB wil dit jaar ook nog aanvragen indienen in de VS en in Europa voor de goedkeuring van Keppra voor de behandeling van 'juvenile myoclonic seizures'. "Het gaat daarbij om een zeer extreme vorm van epilepsie bij jongeren", besluit Donck.
27 jun 2005
meer over
zie ook rubriek