Artsen overwegen juridische stappen voor indexsprong

De artsen reageren woedend op de beslissing van de federale minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte (PS), om hun erelonen dit jaar niet te indexeren. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) spreekt van een onwettige maatregel en wil de index desnoods via juridische weg opeisen. Ook bij de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) groeit het ongenoegen.
Het akkoord artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen-ziekenfondsen van december 2003 voorzag in een indexering van de erelonen van de artsen. Eind vorig jaar gingen de geneesheren evenwel akkoord om de indexsprong voor 2005, goed voor 80 miljoen euro, tijdelijk te bevriezen. Demotte zou de middelen vrijmaken als de artsen binnen hun budget bleven, en als er een trendbreuk in het voorschrijfgedrag van antibiotica en bloeddrukverlagers zichtbaar werd. De trendbreuk is er nog niet volledig, en voorlopige cijfers wijzen erop dat de artsen het budget met 9,6 miljoen euro zullen overschrijden. Demotte liet daarom dinsdag weten dat hij nog geen ruimte ziet voor de indexsprong.

Het svh spreekt van een 'onwettige demarche. Het syndicaat wil eerst proberen tot een vergelijk te komen in de commissie artsen-ziekenfondsen. Lukt dat niet, dan is de arbeidsrechtbank de volgende stap. Dan wordt zowel minister Demotte als de commissie artsen-ziekenfondsen in gebreke gesteld voor het niet uitvoeren van het akkoord artsen-ziekenfondsen.

Ook bij de bvas ligt Demottes beslissing zwaar op de maag. Voor de afdelingen Oost- en West-Vlaanderen is het niet-indexeren van de erelonen een breekpunt. Ze willen dat de federale bvas dat standpunt onderschrijft. 'Als we als syndicaat nu niet reageren, zijn we te soft en dan heeft een artsenvakbond geen waarde meer', zegt Yves Louis, de voorzitter van de afdelingen Oost- en West-Vlaanderen in het weekblad De huisarts.

De raad van bestuur van de BVAS boog zich gisterenavond laat over het dossier. Voorzitter Marc Moens erkent dat 'het ongenoegen bij zijn achterban stijgt'. Hij wijst er wel op dat het een 'moeilijk moment is om actie te voeren, juist voor de vakantie'.

Moens is evenmin overtuigd van het bijgestuurde voorstel van Demotte over het voorschrijfgedrag van artsen. De minister wil artsen die te duur voorschrijven financieel straffen. In zijn oorspronkelijke voorstel wilde hij de accreditering afschaffen. Die geeft artsen recht op een hoger ereloon, en levert een arts jaarlijks gemiddeld 2.500 euro op. Demotte liet dinsdag weten dat hij nu een ander denkspoor volgt. Hij wil de wet aanpassen zodat bestaande sanctiemechanismen in werking kunnen treden bij te duur voorschrijven. 'Dat is nog veel erger', weet Moens. 'Artsen die te duur voorschrijven, zullen zes maanden nauwgezet worden opgevolgd in hun doen en laten. Bovendien riskeren ze een sanctie van minimaal 1.000 en maximaal 5.000 euro.'
23 jun 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek