Janssen Pharmaceutica bekritiseert plannen Demotte

In haar besparingswoede om de geneesmiddelenuitgaven onder controle te houden, schiet de overheid haar pijlen in de verkeerde richting. Dat vindt de top van Janssen Pharmaceutica, het grootste Belgische farmaceutisch bedrijf. Besparingen mogen niet ten koste gaan van bedrijven die in België in vernieuwing investeren.
HET Belgische farmabedrijf, dat een onderdeel is van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson, vindt dat het als belangrijke investeerder en ontdekker van nieuwe geneesmiddelen de dupe is van de besparingsplannen van minister Demotte. ,,De generieke geneesmiddelen kunnen nog veel goedkoper als men vergelijkt met het buitenland. Met het geld dat hierop bespaard wordt, kunnen nieuwe geneesmiddelen dan terugbetaald worden'', pleitte Ajit Shetty, de topman van Janssen Pharmaceutica.

Shetty vindt het een totaal verkeerde aanpak om bij de besparingen op het geneesmiddelenbudget de makers van generieken en nieuwe geneesmiddelen over dezelfde kam te scheren. ,,Als er geen nieuwe geneesmiddelen meer gelanceerd worden, zullen ook geen generieken gelanceerd kunnen worden.''

Volgens Janssen Pharmaceutica zou België beter zijn inspiratie halen in de Verenigde Staten. Daar zijn de prijsverschillen tussen de generieke en de nieuwe innovatieve geneesmiddelen veel groter dan in ons land.

Generieken zijn daar 30 tot 50 procent goedkoper, terwijl nieuwe medicijnen 30 tot 50 procent duurder zijn dan in België. Het gevolg van deze prijskloof: generieken hebben een veel groter marktaandeel omdat ze in geen tijd de standaard worden wanneer merkproducten van de grote farmagroepen hun octrooibescherming verliezen. En tegelijk krijgt de overheid zicht op een fikse besparing van de uitgaven die ze moet doen om geneesmiddelen te verstrekken tegen terugbetalingstarief.

De top van Janssen Pharmaceutica gaf zijn mening over de besparingsplannen van de regering naar aanleiding van de bekendmaking van de resultaten. Het farmabedrijf uit Beerse haalde in 2004 een omzet van 1,93 miljard euro. Dat was 3 procent meer dan in 2003. De winst voor belastingen steeg met 19 procent tot 567 miljoen euro.

Het Belgische farmabedrijf zette gisteren ook nog de schijnwerper op de ontwikkeling van een totaal nieuw geneesmiddel om tuberculose te bestrijden. Het middel wordt momenteel uitgetest op tbc-lijders. Als de resultaten heel positief zijn, dan nemen de kansen op een snelle registratie van het geneesmiddel toe. De stille hoop bij Janssen Pharmaceutica is dat de nieuwe tbc-bestrijder in 2008 beschikbaar zal zijn. Het middel van Janssen geeft uitzicht op een veel snellere genezing van deze longziekte.
23 jun 2005
meer over
zie ook rubriek