Stamcel kan eicel en zaadcel worden

Britse wetenschappers zeggen dat het mogelijk is uit menselijke embryonale stamcellen eicellen en zaadcellen te kweken. Eerder bleek dat al bij muizen.
De vondst kan op termijn de nood aan eicel- en spermadonoren voor kunstmatige bevruchting (ivf) helpen te lenigen, vertelden ze op een conferentie over vruchtbaarheid in Kopenhagen.

Een team van de universiteit van Sheffield denkt stamcellen van onvruchtbare patiënten te kunnen klonen en te laten ontwikkelen tot zaadcellen en eicellen. Uit onderzoek op embryo's bleken sommige stamcellen de genetische kenmerken te hebben van primordiale kiemcellen, de voorlopers van eicellen en zaadcellen.

Kiemcellen
Aan het gericht creëren van eicellen en zaadcellen is men echter nog lang niet toe. De grote uitdaging is de selectie van die cellen waarvan zeker is dat het primordiale kiemcellen worden, en er moet ook een methode gevonden worden om ze dan zodanig te sturen dat het zaadcellen en eicellen worden. Daarvoor moet men een omgeving kunnen scheppen die de eierstok of de testikel zo dicht mogelijk benadert.

Onvruchtbare koppels zoeken door het gebrek aan donoren meer en meer hun heil in het buitenland. Sinds de terugbetaling van ivf-kosten is het aantal donoren bij ons sterk gedaald. Het waren vaak vrouwen met geschikte eicellen maar met een onvruchtbare partner. als ze een IVF-behandeling niet konden betalen, stonden ze vaak tegen een vergoeding de helft van hun eicellen af.
22 jun 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek