Demotte gunt artsen indexsprong nog niet

De federale minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte (PS), gunt de artsen hun indexverhoging nog niet. Volgens voorlopige cijfers dreigen de artsen hun budget voor 2005 met 9,6 miljoen euro te overschrijden. 'We zitten dus nog niet in een situatie dat we de teugels kunnen laten vieren. Tot de laatste seconde van 2005 moeten we de uitgave-evolutie van de ziekteverzekering nauwkeurig opvolgen', zegt Demotte.
Demotte gaf gisteren tijdens een informele persontmoeting toelichting bij de voorlopige uitgavencijfers van de ziekteverzekering over 2005. De gezondheidszorg mag dit jaar 17,33 miljard euro uitgeven. Het gaat om een reële stijging met 2 procent tegenover 2004. Dat ligt onder de wettelijke groeinorm van 4,5 procent, omdat dit jaar ook het tekort van 513 miljoen euro van vorig jaar moet worden weggewerkt. 'Dit is een extra moeilijk jaar', geeft Demotte toe.

Hij toonde zich relatief tevreden over de voorlopige uitgavencijfers, die niet in de richting gaan van een buitensporige budgetoverschrijding. 'De maatregelen hebben effect', zegt Demotte. De voorlopige cijfers wijzen op een overschrijding met 43 miljoen euro. Er zijn onder meer budgetoverschrijdingen bij de geneesmiddelen (65 miljoen), de artsen (9,6 miljoen), de verpleegkundigen (3,3 miljoen), de implantaten (1,9 miljoen) en de maximumfactuur (9,5 miljoen). De tandartsen (2 miljoen), de rusthuizen (5,3 miljoen), de revalidatie (16,7 miljoen) of nog de psychiatrische ziekenhuizen (6 miljoen) blijven onder hun budget.

Stimuleren

De PS-minister werkte de voorbije weken maatregelen uit om het tekort weg te werken. Hij legt de laatste hand aan een koninklijk besluit dat de remgelden verhoogt voor niet-levensnoodzakelijke geneesmiddelen met een generisch alternatief. Die maatregel moet dit jaar 8 miljoen euro opleveren. Voorts moet de farma-industrie een extra heffing van 45 miljoen euro op tafel leggen. Die heffing wordt in 2006 opgeheven. De bedrijven moeten dan de prijzen van hun producten verlagen.

De minister werkt ook aan een wetsontwerp dat artsen moet stimuleren meer goedkope geneesmiddelen voor te schrijven. Dat moet in juli rond zijn. De minister wil dat artsen voortaan minstens een op de vijf geneesmiddelen uit goedkope categorieën voorschrijven. Wie die drempel al of bijna haalt, moet zijn inspanningen met 33 procent verhogen. Demotte wilde de artsen die de doelstellingen niet halen financieel straffen. Ze zouden hun accreditering verliezen waarmee ze een hoger ereloon kunnen vragen.

Onder druk van de artsen tempert Demotte zijn voorstel. Hij behoudt de doelstellingen, maar past het sanctiemechanisme aan. Het voorschrijfgedrag wordt niet langer gekoppeld aan de accreditering. 'We herschrijven de bestaande wetgeving over de responsabilisering van artsen. Niet enkel artsen die te veel maar ook artsen die te duur voorschrijven, kunnen worden gestraft.' De wet voorziet vandaag al in een sanctiemechanisme voor artsen die niet rationeel voorschrijven. Ze worden verwittigd en krijgen zes maanden om hun gedrag aan te passen. Doen ze dat niet, riskeren ze een boete, een schorsing of een verlaging van hun ereloon. De minister verwacht tegen eind deze maand de reactie van de ziekenfondsen en artsen op zijn herschreven voorstel.

Hij wijst erop dat hij de artsen, de farma-industrie en de patiënten responsabileert. De PS-excellentie hoopt dat hij er met deze maatregelen in slaagt de ziekteverzekering onder budgettaire controle te houden. Maar hij past voor euforie. 'Ik blijf extreem voorzichtig. We houden de vinger nauwgelet op de knip.'

Demotte is dan ook niet van plan de geneesheren op korte termijn hun indexverhoging te gunnen, een heel gevoelig punt voor het artsencorps. De artsen gingen vorig jaar akkoord hun index, goed voor 80 miljoen euro, tijdelijk te bevriezen. De indexmassa zou pas worden vrijgegeven bij een trendbreuk in het voorschrijfgedrag voor antibiotica en bloeddrukverlagers, en bij het respecteren van het budget. De trendbreuk is nog niet echt zichtbaar, en het artsenbudget dreigt met 9,6 miljoen euro te worden overschreden. 'We zitten niet in de situatie om de index toe te kennen. Misschien kunnen we de artsen wel een perspectief op langere termijn geven', stelt Demotte.
22 jun 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek