Janssen Pharmaceutica stelt toekomst veilig

De Belgische farmagroep Janssen Pharmaceutica, een volle dochter van het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J), investeerde 20 miljoen euro in een nieuwe productielijn van chemische specialiteiten in haar vestiging in Geel. Met deze productielijn versterkt Geel zich als belangrijkste productievestiging voor farmaceutische grondstoffen in de groep J&J. Die plant de volgende jaren nog vele andere investeringen.
Janssen Pharmaceutica is sinds 1961 de speerpunt van Johnson & Johnson op de geneesmiddelenmarkt. De vestiging van Janssen in Geel is gespecialiseerd in de productie van actieve ingrediënten, de geneeskrachtige stoffen van geneesmiddelen. Janssen maakt voor de groep J&J meer dan de helft van de actieve ingrediënten voor humane geneesmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen, diergeneesmiddelen of voor nieuwe producten die nog uitgetest moeten worden.

De meest recente productie-installatie, die gisteren in gebruik werd genomen, is een belangrijke bevestiging van de rol die Geel heeft als productievestiging van Johnson & Johnson. De installatie, een volledig gesloten productieketen, is vooral geschikt voor producten met hoge kwaliteitseisen zoals injecteerbare geneesmiddelen. De gesloten productieketen verzekert dat geproduceerde geneeskrachtige stoffen niet besmet worden, maar schermt de werknemers ook af van deze stoffen. Sommige actieve ingrediënten zijn immers zeer krachtig en moeten sterk verdund worden bij de aanmaak van een medicijn.

De investering van 20 miljoen euro is gericht op nieuwe producten. De ambities zijn immers groot. Janssen Pharmaceutica en andere bedrijven in Johnson & Johnson, zoals het Mechelse Tibotec Virco, lanceren de volgende vijf jaar ruim 70 nieuwe producten.

Daarom wil Janssen graag een andere belangrijke investering binnenhalen: een productie-eenheid om kleine volumes van nieuwe stoffen te maken. Die is nodig in de laatste fase van de ontwikkeling van medicijnen. De beslissing over de investering van tientallen miljoenen wordt wellicht nog eind dit jaar door het moederbedrijf genomen.

Janssen kreeg al wel groen licht voor een aantal andere investeringsdossiers. Het gaat om een nieuwe installatie voor de productie bij zeer lage temperaturen (23 miljoen euro), een sproeidrooginstallatie (15 miljoen), een uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie (6 miljoen) en een nieuw logistiek gebouw (10 miljoen euro).
21 jun 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek