Alarm over 50.000 ingeplante harttoestellen

De Amerikaanse firma Guidant heeft een wereldwijde waarschuwing rondgestuurd om te melden dat enkele types van inplantbare hartdefibrillatoren af en toe dienst weigeren. Het gaat in totaal om zo'n 50.000 toestellen. Er zijn al enkele tientallen storingen gemeld. In twee gevallen liepen die dodelijk af. In België worden jaarlijks zo'n 5.000 defibrillatoren ingeplant, vele daarvan zijn van Guidant.
,,als een arts of een patiënt een van deze toestellen wil laten vervangen, dan zorgt Guidant kosteloos voor een vervangtoestel.'' Zo staat het in de mededeling die Guidant de wereld heeft rondgestuurd. Toch vindt het bedrijf zo'n vervanging van de in totaal 50.000 geviseerde toestellen niet echt nodig. Het raadt patiënten wel aan een extra controle te laten uitvoeren als het toestel recent een schok heeft moeten geven. En voor enkele types is een herprogrammering raadzaam.

,,Een defibrillator is een ingeplant toestel dat via een draadje verbonden is met het hart. In geval van een hartritmestoornis grijpt het in. Ofwel via een elektrische schok, ofwel - als het kan - op een pijnloze manier door het hartritme eventjes te verhogen'', zegt René Tavernier, cardioloog aan het UZ Gent.

Van de nieuwe waarschuwing is Tavernier nog niet op de hoogte, maar hij heeft wel weet van een eerdere waarschuwing die Guidant enkele weken geleden rondstuurde. ,,Toen werd het risico geschat op 0,01 procent per maand. Dat betekende dat het risico om het toestel te vervangen groter zou zijn dan het gevaar dat het toestel dienst zou weigeren. Maar als een toestel op een cruciaal moment niet werkt, dan kan dat natuurlijk wel levensbedreigend zijn.''
21 jun 2005
meer over
zie ook rubriek