Docpharma komt in Indiase handen

De beursgenoteerde farmagroep Docpharma komt in handen van het Indiase farmabedrijf Matrix Laboratories Limited. Topman Leon Van Rompay en enkele andere belangrijke aandeelhouders verkochten hun belang gisteren voor 34 euro per aandeel. Matrix doet een overnamebod op alle aandelen tegen dezelfde prijs. Docpharma en Matrix zijn gespecialiseerd in generische geneesmiddelen.
Docpharma is een van de grootste spelers op de markt van generische geneesmiddelen (goedkope kopieën van merkmedicijnen) in België. Het bedrijf is de nummer twee in aantal voorschriften en de nummer drie in omzet. Docpharma, dat pas in 1999 werd opgericht, trok drie jaar later naar de beurs. Door overnames verwierf Docpharma bedrijven in Nederland, Luxemburg en Italië en startte het bedrijf een Frans filiaal op.

Het beursgenoteerde Matrix is gespecialiseerd in de productie van actieve ingrediënten, de werkzame bestanddelen van geneesmiddelen. Matrix wil uitgroeien van een fabrikant van grondstoffen naar een geïntegreerde speler op de markt van generische geneesmiddelen. De overname van Docpharma is een belangrijke stap in die strategie, zegt Stijn Van Rompay, de operationeel directeur van Docpharma.

Complementair

Vermits Docpharma niet over productieactiviteiten beschikt, zijn beide bedrijven zeer complementair. Door de integratie van Docpharma in Matrix besparen beide bedrijven kosten, verwacht Matrix. Gedelegeerd bestuurder Leon Van Rompay en zoon Stijn worden opgenomen in het kernmanagement van Matrix. Het bedrijf uit Hyderabad, ten oosten van Bombay, boekte vorig jaar een omzet van 148 miljoen euro tegen ruim 118 miljoen euro voor Docpharma. Matrix tekende het afgelopen weekend een overeenkomst om een belang van 22 procent in Docpharma over te nemen van aandeelhouders rond de familie Van Rompay. De overnameprijs bedraagt 34 euro per aandeel, een premie van 13,3 procent bovenop de slotkoers vrijdag (30 euro). Het bod waardeert Docpharma op 193,85 miljoen euro. Matrix doet een verplicht overnamebod op alle resterende aandelen Docpharma tegen dezelfde prijs.

Indiase bedrijven, met een lage kostenstructuur, zijn de jongste jaren aan een forse opmars bezig in de farmasector. Een concurrent van Matrix, het Indiase Jubilant Organosys, nam vorig jaar een belang van 80 procent in het Gentse PSI voor 13,5 miljoen. PSI is gespecialiseerd in het opstellen van registratiedossiers voor generische geneesmiddelen. Matrix werkt ondertussen ook aan de overname van het Britse Strides Arcolabs.

De overname van Docpharma is de op twee na grootste buitenlandse overname door een Indiase onderneming sinds 2000. Eerder dit jaar werd de Mechelse transformatorenbouwer Pauwels International verkocht aan de Indiase industriële groep Crompton Greaves voor 32,1 miljoen euro.
20 jun 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek