Screening darmkanker dichterbij

De organisatie van het preventief opsporen van deze belangrijke kankeraandoening komt met kleine stapjes dichterbij, ondanks de verwarde organisatie van de gezondheidszorg in ons land. De federale Kamer keurde vorige week een resolutie goed die de federale overheid verplicht initiatieven te nemen om een screening te organiseren om deze oprukkende kankervorm beter op te sporen. De Europese Unie beveelt dat al enkele jaren aan maar de bal werd heen en weer gespeeld.
Aanvankelijk had de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), een initiatief beloofd. Later liet hij het initiatief over aan de Kamer. Die keurde afgelopen week, met de steun van de CD&V-oppositie, een resolutie goed die hem verplicht die screening op de agenda te zetten van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid waar deelstaten en federale overheid overleggen.

Na de goedkeuring van de resolutie, ontdekten de federale kamerleden dat de Vlaamse administratie al een poos bezig is die screening voor te bereiden. preventieve gezondheidszorg is volgens de grondwet een opdracht voor de deelstaten. De federale overheid wil voor tweederde tussenbeide komen in de kosten, aandoeningen die voorkomen worden door preventie, verminderen voor haar de uitgaven.

De gesprekken van de Vlaamse administratie Gezondheidszorg met huisartsen en specialisten hebben intussen al een aanpak opgeleverd om met de screening vooral de risicogroepen te bereiken, en te vermijden dat heel de bevolking storm loopt voor de dure en vervelende onderzoeken.
20 jun 2005
meer over
zie ook rubriek