Pil kan vrouwelijk libodo permanent reduceren

De pil nemen kan resulteren in een permanent verlies van libido, zelfs nadat de vrouw gestopt is met het nemen ervan. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Boston, Massachussetts.
Het is al langer bekend dat de meeste vrouwen een verminderd libodo hebben als ze orale contraceptiva gebruiken. Maar de nieuwe studie, die in de New Scientist gepubliceerd werd, is de eerste die suggereert dat het effect permanent kan zijn.

Een team onder leiding van Irwin Goldstein en Claudia Panzer onderzocht 125 jonge vrouwen, van wie er 62 de pil namen, 40 de pil hadden genomen maar ermee gestopt waren en 23 nooit orale contaceptiva hadden genomen.
"Er bestaat een kans dat vrouwen voor de rest van hun leven gevolgen ondervinden", zo laat Goldstein weten.
De pil staat er om bekend dat ze het niveau van het testosteron reduceert. Daarnaast wordt de pil ook gelinkt aan een verminderd of afwezig orgasme en pijnlijk geslachtsverkeer.

De pil verhoogt ook het niveau van het seks hormoon bindend globuline (SHBG), waardoor het beschikbaar testosteron afneemt.
Het onderzoeksteam mat de SHBG-niveaus bij de vrouwen en ontdekte dat het bij vrouwen die de pil namen zeven keer hoger lag dan bij vrouwen die de pil niet namen. Meer nog: bij vrouwen die eerder de pil hadden genomen maar ermee gestopt waren, lag het SHBG-niveau nog altijd drie tot vier keer hoger dan bij vrouwen die nooit de pil hadden genomen.
Wereldwijd nemen ongeveer 100 miljoen vrouwen de pil.
Interessante links:
13 jun 2005
meer over
zie ook rubriek