Vier op tien ziekenhuispatiënten ondervoed

In Belgische ziekenhuizen zijn twee tot zes patiënten op de tien ondervoed. De kosten die dit met zich meebrengt loopt op tot zo’n vierhonderd miljoen euro per jaar.
Dit blijkt uit een studie van de Vlaamse Vereniging voor Klinische voeding en Metabolisme. Ondervoeding wordt gekenmerkt door een tekort aan energie, proteïne en andere voedingsstoffen. Een slechte spijsvertering, pijn, isolement, angst of medicijnen kunnen leiden tot ondervoeding Weinig eetlust
"Een zieke patiënt eet vaak weinig omdat hij goede voeding niet verdraagt of weinig eetlust heeft. Het fenomeen is moeilijk merkbaar en daardoor nog problematischer", legt professor Ysebaert, chirurg aan de universiteit van Antwerpen en woordvoerder van de VVKM, uit.

Voedingsevaluatie
Patiënten die ondervoed zijn, moeten langer in het ziekenhuis blijven. De kans op infecties neemt toe, de spierkracht neemt af en de patiënt is eerder moe. "Het is dus belangrijk een eventueel probleem vroegtijdig op te sporen en een dagelijkse voedingsevaluatie uit te voeren", aldus professor Ysebaert.
Interessante links:
10 jun 2005
meer over
zie ook rubriek