Een vijfde van uw pillen moet generiek zijn

Minstens een op de vijf van de geneesmiddelen die u voorgeschreven krijgt, moet een generiek geneesmiddel zijn of een ander even goedkoop merkgeneesmiddel, als de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), zijn zin krijgt. Een volmachtsbesluit hierover ligt klaar.
Minister Rudy Demotte voert de laatste gesprekken over een volmachtsbesluit. De woordvoerders van de patiënten - de ziekenfondsen - verzetten zich er niet tegen. De patiënt heeft voordeel bij lagere prijzen en generieken zijn evenwaardige geneesmiddelen, redeneren ze.

De woordvoerders van de artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen sputteren wel, zegt Marc Moens van de artsenvakbond bvas.

Het besluit gaat trouwens niet rechtstreeks over de patiënten, maar over artsen en wat zij voorschrijven. als de generieken een te klein aandeel vormen van de geneesmiddelen die een arts voorschrijft, wordt hij gestraft. Hij verliest dan zijn ,,accreditering''. Dat is niet alleen het bewijs dat hij een arts is die ,,bij is'', maar geeft hem ook het recht om hogere honoraria aan te rekenen.

De minister wil voor elke soort artsen een percentage vastleggen van het aandeel van de generieken (of even goedkope merkgeneesmiddelen) dat ze moeten voorschrijven. Voor huisartsen zou dat 28 procent worden, meldt de Artsenkrant. Huisartsen schrijven vandaag ongeveer 20 procent generieken en goedkope geneesmiddelen voor. Ook de cardiologen zouden 28 procent moeten halen.

Wij vinden dat een onaanvaardbare inmenging in onze medische professionaliteit, zegt Marc Moens. Hij noemt enkele specialismen waarvoor er haast geen generieken op de markt zijn. Wat moeten zij doen?

In het overleg met het kabinet Demotte zijn voor dat laatste al scenario's geopperd. als artsen ,,voorschrijven op stofnaam'' (en het aan de apotheker overlaten om het goedkoopste geneesmiddel te kiezen), zou dat gelijkgesteld worden met het voorschrijven van een generiek middel. Demotte wil het voorschrijven op stofnaam (en niet op merknaam) aanmoedigen.

De artsen zijn ook boos over de eerste volmachtsbesluiten van Demotte. Die schrappen onder meer de ,,dringendheidshonoraria'' in de klinische biologie en de medische beeldvorming. ,,Omdat er misbruiken waren, schrapt men die vergoeding voor nacht- en weekendwerk in zijn geheel!'' Moens zegt dat veel ziekenhuizen daardoor in financiële moeilijkheden zullen raken.
08 jun 2005
meer over
zie ook rubriek