Apotheker kan legaal euthanasiemiddelen afleveren

De Senaat stemde gisteren in met een voorstel van VLD-senator Annemie Van de Casteele dat het afleveren door apothekers van geneesmiddelen die gebruikt worden bij euthanasie legaal maakt. Tot nu toe bestond er op zijn minst onduidelijkheid over het wettelijk karakter daarvan.
"Na de goedkeuring van de euthanasiewet bleef er grote onduidelijkheid bestaan over de rol van de apotheker bij de aflevering van euthanatica", zegt Annemie Van de Casteele. "De euthanasiewet voorzag in voorwaarden en procedures voor artsen, maar voor apothekers bevatte ze geen enkele garantie om te voorkomen dat ze beschuldigd zouden kunnen worden van medeplichtigheid aan een misdrijf. Hieraan komt nu een einde."
Het wetsvoorstel regelt verder ook de verplichte vermelding dat het om een voorschrift voor euthanasie moet gaan. Zo wordt de 'moeilijke situatie' vermeden waarbij apothekers grote hoeveelheden van bepaalde medicatie moeten afleveren zonder zeker te zijn van het doel. Het voorstel bepaalt ook dat de medicatie enkel door de apotheker rechtstreeks aan de arts afgeleverd mag worden.
03 jun 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek