AZ Waasland krijgt moderne pediatrie-afdeling in Sint-Niklaas

Het ziekenhuis AZ Waasland in Sint-Niklaas krijgt een nieuwe pediatrie-afdeling. ,,Na contacten met Vlaamse Gemeenschap en het AZ Waasland hebben de bouwplannen groen licht gekregen", zegt burgemeester Freddy Willockx (SP.A). De beslissing viel nadat pediaters van de afdeling schrijnende toestanden aan het licht hadden gebracht.
ENKELE maanden geleden luidden pediaters van het AZ Waasland al de alarmbel. ,,In een brief brachten de artsen schrijnende toestanden aan het licht", zegt gemeenteraadslid Frans Wymeersch (Vlaams Belang).

Op sommige plaatsen op de pediatrieafdeling zijn stopcontacten en schakelaars uit de muur losgekomen. Heel wat kamers hebben niet eens een kinderbad, stellen de artsen, alleen een wasbak. Water moet met emmers worden aan- en afgedragen en uit de leidingen op de tweede en derde verdieping lekt urine. De verwarming kan niet geregeld worden en het terras is tot een opslagplaats verworden.

Verontschuldigingen

Volgens de kinderartsen was de toestand onhoudbaar geworden en moesten ze zich tegenover ouders van patiëntjes al te vaak voor de wantoestanden verontschuldigen. Werkzaamheden zijn volgens de dokters absoluut noodzakelijk om de erkenning als Algemeen ziekenhuis te behouden.

Het AZ Waasland onderging de voorbije jaren al een grondige renovatiebeurt. Zowel de centrale toegang als verschillende ziekenhuisafdelingen steken in een modern kleedje, maar de pediatrieafdeling werd nog niet gerenoveerd.

Dringend

Volgens burgemeester Freddy Willockx (SP.A) hebben de Vlaamse Gemeenschap en het AZ Waasland nu hun fiat gegeven gegeven voor de bouw van een nieuwe, moderne afdeling.

Er is alvast 1,2 miljoen euro uitgetrokken voor dringende renovatiewerken. ,,Ook hebben we intussen een ontwerper aangesteld, die de plannen moet uitwerken", stelt Willockx.

,,Als de werkzaamheden vlot verlopen, kan de nieuwe afdeling pediatrie in principe al tegen de zomer van volgend jaar klaar zijn."
03 jun 2005
meer over
zie ook rubriek